Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
19. 2. 2015,
21.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Genzebe Dibaba Tina Šutej svetovni rekord

Četrtek, 19. 2. 2015, 21.36

6 let, 7 mesecev

Svetovni rekord Dibabe, Šutejeva četrta

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Etiopijka Genzebe Dibaba je z izjemnim rezultatom 14:18,86 postavila nov dvoranski svetovni rekord v teku na 5000 metrov. Tina Šutej je v skoku ob palici zasedla četrto mesto (450 centimetrov).

Tina Šutej je na močnem mednarodnem mitingu v Stockholmu osvojila četrto mesto. Slovenska rekorderka je v drugem poskusu preskočila letvico na 450 centimetrih, kar je njen najboljši dosežek sezone, na naslednji višini 460 centimetrov pa je bila žal trikrat neuspešna. Zmagala je Grkinja Nikoleta Kiriakopolou, bronasta iz evropskega prvenstva 2012, ki je v prvem poskusu preskočila 476 centimetrov. Druga je bila domačinka Angelica Bengtsson, mladinska svetovna in evropska prvakinja, tretja pa nekdanja svetovna prvakinja Brazilka Fabiana Murer.

"S svojim nastopom in doseženim izidom sem zelo zadovoljna. Iz tekme v tekmo napredujem in skačem višje. Danes sem skakala tudi z daljšimi palicami kot na prvih dveh tekmah, tako da se vse skupaj premika v pravo in pozitivno smer. Sicer sem še daleč od idealnih skokov. Novo priložnost za dokazovanje bom imela v soboto v Birminghamu, kjer bo konkurenca, kot je bila tudi tu na Švedskem, zelo močna," je dejala Šutejeva.

Nov rekorden tek Dibabe

Za vrhunec večera je poskrbela Genzebe Dibaba, ki so ji tekme v dvorani pisane na kožo. Etiopijka je po lanskih svetovnih rekordih na 1500 in 3000 metrov ter najhitrejšem teku na dve milji, kjer se uradnega rekordna ne vodi, tokrat v izjemnem solo teku zrušila še svetovni rekord na 5000 metrov. S časom 14:18,86 je prejšnji rekord legendarne rojakinja Meseret Defar izboljšala za več kot pet sekund. Genzebe tako še naprej stopa po sledeh starejše sestre Tirunesh, ki pa s tremi zlatimi olimpijskimi medaljami in petimi naslovi svetovne prvakinje zaenkrat še vedno ostaja najuspešnejša v družini.

Na mitingu so bili postavljeni še štirje najboljši izidi sezone, razpoloženi pa so bili predvsem tekači na srednje proge. Katarec Musaeb Balla je presenetil favorizirana Poljaka Adama Kszczota in Marcina Lewandowskega in s časom 1:45,48 zmagal v teku na 800 metrov. Homiyu Tesfaye, ki tekmuje za Nemčijo, je postavil nov državni rekord v teku na 1500 metrov in se s časom 3:34,13 veselil zmage pred kenijskima tekačema.

Sifan Hassan, še ena naturalizirana tekačica, ki tekmuje za Nizozemsko, je s časom 4:00,46 postavila najboljši izid sezone na svetu v teku na 1500 metrov. Izjemen dosežek pa je v skoku v daljino uspel Kanadčanki Christabel Nettey, ki je le za centimeter zgrešila magično mejo sedmih metrov. Lani je na igrah Commonwealtha osvojila tretje mesto, sicer pa 23-letnica še nima večjih uspehov.

Ne spreglejte