Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
5. 8. 2017,
19.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Mo Farah London 2017 Joshua Cheptegei

Sobota, 5. 8. 2017, 19.38

6 let, 6 mesecev

Joshua Cheptegei je tekač prihodnosti

Srebrni fant, ki je imel po teku še precej širši nasmeh kot glavni junak #video

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Joshua Cheptegei | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Ugandec Joshua Cheptegei je prvi dan svetovnega prvenstva v Londonu prišel do uspeha kariere, potem ko je v teku na 10.000 metrov zaostal zgolj za domačim junakom Mohamedom Farahom.

Joshua Cheptegei je komaj 20-letni ugandski tekač, ki je enkrat že opozoril nase. Žal se takrat ni izšlo po njegovih željah. Zgodilo se je na letošnjem svetovnem prvenstvu v krosu, ki je potekalo v ugandskem mestu Kampala. Torej pred njegovimi domačimi navijači.

Zaradi teh dogodkov se je moral skrivati v domači hiši

Mladega tekača je neverjetno vzdušje ob progi nekoliko preveč poneslo. Po polovici proge se je odločil za napad in za seboj pustil vse konkurente. V vstopu v zadnji 2-kilometrski krog je imel 12 sekund prednosti, navijačem pa se je trgalo. Uganda namreč še nikdar ni imela svetovnega članskega prvaka v krosu. Cheptegei je bil temu dosežku tako blizu, a hkrati tako daleč.

Joshua Cheptegei | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

V zadnjem krogu ga je povsem pobralo, v zadnjih 1000 metrih je proti konkurentom izgubil dve minuti in se komaj opotekal proti cilju. Na pol pri zavesti je vendarle prečkal ciljno linijo na 30. mestu. Množica, ki je nekaj minut pred tem norela, je povsem utihnila. Prizorišče je preplavila smrtna tišina.

"Kar nekaj tednov sem potreboval, da sem se pobral. Ko sem srečeval ljudi, sem se jim smilil in vsakič, ko so me spomnili na ta dogodek, sem se slabo počutil. Raje sem ostajal doma, saj nisem želel nikogar srečati. Družina in menedžer so me spodbujali in mi govorili, da mi lahko uspe," je z nasmehom na obrazu po petkovem finalu v teku na 10.000 metrov razlagal mladenič.

Rezultati teka na 10.000 metrov:
1. Mo Farah (VBr) 26:49,51*
2. Joshua Kiprui Cheptegei (Uga) 26:49,94
3. Paul Kipngetich Tanui (Ken) 26:50,60
------------------------------------------------------------
4. Bedan Karoki Muchiri (Ken) 26:52,12
5. Jemal Yimer (Eti) 26:56,11
6. Geoffrey Kamworor (Ken) 26:57,77
7. Abadi Hadis Embaye (Eti) 26:59,19
8. Mohammed Ahmed (Kan) 27:02,35

* - najboljši izid sezone na svetu

Ugnal kenijsko falango in zaostal le za nepremagljivim Farahom

Joshua Cheptegei | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Junak večera je bil nedvomno ljubljenec domačega občinstva Mo Farah, ki je osvojil deseti zaporedni globalni naslov, a je imel še širši nasmeh na obrazu prav Cheptegei, ki je za njim zaostal manj kot pol sekunde in osvojil prvo člansko medaljo na največjih tekmovanjih. V ciljnem šprintu je ugnal precej bolj izkušeno kenijsko trojko, ki je verjela, da lahko užene Britanca, na koncu pa se je izkazalo, da ne more niti njega.

Cheptegei je tudi eden najbolj zaslužnih za hiter tek, saj se je kar izstrelil na štartu in prvi krog pretekel v 61 sekundah. "Mislil sem, da tečem za 65 sekund," je po teku priznal Ugandec, katerega je očitno spet nekoliko prevzela evforija na štadionu, a se podobnega scenarija kot v Kampali ni bal: "To me ni skrbelo, saj je bilo tam vroče in soparno. Pogoji tu so bili odlični."

Mladenič je tudi v zaključku precej namučil Faraha, ki je priznal, da je bila to ena najtežjih zmag v karieri, Ugandec pa je bil presrečen z drugim mestom: "Zelo sem vesel, da sem osvojil medaljo med člani. V Kampali nisem imel dneva, tokrat je bil to moj dan."

Cheptegei se bo domov vrnil kot junak in zdaj se mu prav zagotovo ne bo nerodno sprehajati naokrog po domačih krajih. Z družino živi v mestecu Kapchorwa na nadmorski višini 2600 metrov.

Ne spreglejte