Šokirana slovenska atleta

Čeprav sta izpolnila normi za nastop na olimpijskih igrah v Londonu, je OKS Nino Kolarič in Boštjana Buča črtal s seznama potnikov na najpomembnejše tekmovanje na svetu.

1 / 2

Foto: Vid Ponikvar

2 / 2

Foto: Vid Ponikvar

Atleta Nina Kolarič in Boštjan Buč, slovenska rekorderja v skoku v daljino in na 3000 m zapreke, sta razočarana nad odločitvijo izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije, ki ju črtal s seznama slovenskih olimpijcev za London, čeprav oba izpolnjujeta merila Mednarodne atletske zveze in Mednarodnega olimpijskega komiteja.

"Nimam pametnega komentarja. Izpolnjujem mednarodno razpisane pogoje za nastop na OI. Ponovno pa sem za odločitev, da nisem med potnicami na OI, izvedela neuradno, saj uradnega obvestila od OKS nisem dobila niti tega ne pričakujem več. Odločitev ni poštena, ker potem tudi nekaj drugih športnikov ne bi smelo oditi na OI. Zavedam se, da sem zaradi poškodbe nastopila le enkrat v sezoni. Nastop na državnem prvenstvu v Kopru tudi ni bil tisto, kar sem sposobna, saj sem sredi terapij. Prav tako ne drži ocena, ki so mi jo pripisali, da nisem sposobna spodobnega rezultata," je pojasnila Nina Kolarič, s 6,02 m absolutno četrta in za DP tretja na prvenstvu v Kopru.

Tako kot Kolaričeva je moral tudi Buč, ki je v Kopru osvojil naslov (9:06,77), potrditi izid na DP, vendar sta za to izvedela šele po 3. juliju, ko so člani IO OKS omenjena športnika, kljub temu, da sta lani dosegla olimpijsko normo, črtali s seznama olimpijske delegacije.

"Po pravilih sem izpolnil mednarodno zahtevano normo za nastop na OI v Londonu, ki jo določa IAAF. Nikjer ni bilo zapisano in nihče mi ni javil, da moram izpolnjeno normo potrditi. Tri dni pred DP sem iz medijev izvedel, da moram nastopiti na DP. To sem tudi storil ter osvojil naslov državnega prvaka. Celotna sezona je podrejena olimpijskim igram v Londonu in uvrstitvi v finalne. Treningi in testiranja kažejo pripravljenost, kot pred OI v Pekingu, kjer sem pred štirimi leti osvojil 16. mesto, potrdil in izpolnil zahtevano normo A ter za eno mesto zgrešil finalni nastop," je pojasnil Boštjan Buč.

OKS trdno pri odločitvi

Predsednik Atletske zveze Slovenije Peter Kukovica je v ponedeljek na odbor za vrhunski šport OKS naslovil pobudo, v kateri je predlagal, da se potrdi vse atlete, ki so dosegli norme in imajo možnost nastopiti na OI, tudi Kolaričevo in Buča, ki so ju člani IO OKS 3. julija črtali s seznama olimpijske delegacije. Navedli so, da je bil vzrok za takšno odločitev Bučev za več kot sedem odstotni zaostanek za ponovitvijo norme B, njegov rezultat je bil slabši od zadnjeuvrščenega na lanskem SP in tudi OI leta 2008 v Pekingu. Dodali so, da Kolaričeva sploh ni imela rezultata, ker zaradi poškodbe do minulega konca tedna ni nastopala že leto dni. Ker se njun položaj tudi po nastopu na državnem prvenstvu v Kopru ni spremenil, je IO OKS na korespondenčni seji ostal pri prvotni odločitvi in ju ni uvrstil na seznam olimpijcev.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano