Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
20. 9. 2014,
19.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Primož Kozmus

Sobota, 20. 9. 2014, 19.32

8 let

Slovenski atleti in atletinje najboljši na Balkanu

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska atletska reprezentanca je postala ekipna zmagovalka balkanskega prvenstva Balkanation, ki je premierno potekalo v Ljubljani. Slovenski atleti in atletinje so zbrali šest posamičnih zmag.

Na ekipnem tekmovanju, v katerem se je pomerilo osem članic Balkanske atletske zveze, je Slovenija zbrala 102 točki, druga je bila s 84 točkami Hrvaška, tretja z 80 točkami pa Turčija. Zmage za našo reprezentanco so pred polnimi tribunami štadiona ŽAK v Ljubljani osvojili Žan Rudolf in Maruša Mišmaš v tekih na 800 metrov, Marina Tomič na visokih ovirah, Tina Šutej v skoku ob palici, Martina Ratej v metu kopja in kapetan reprezentance Primož Kozmus v metu kladiva.

Ratejeva ni imela prave konkurence, saj je bila od tekmic daljša skoraj za deset metrov. Njeno kopje je poletelo natanko 60 metrov, kar je za konec sezone soliden dosežek. "Komaj sem čakala, da je konec sezone, ki je bila zelo dolga. Tekmujem že od februarja, veliko je bilo potovanj, tekem na tujem, tako da sem si že zelo želela odmora. Današnji rezultat je dober, odlična pa je bila tudi letošnja sezona, čeprav nekateri cilji niso bili realizirani," je dejala slovenska rekorderka, ki je maja v Dohi dosegla prvo zmago za Slovenijo na mitingih diamantne lige, na evropskem prvenstvu v Zürichu pa je žal pregorela v preveliki želji po medalji.

Rudolf odlično vnovčil jokerja

Vsaka ekipa je stavila na eno disciplino, v kateri je njen predstavnik prejel dvojne točke. Slovenski joker je bil Rudolf, ki je zmagal v teku na 800 metrov. V ciljnem finišu je prehitel turškega tekmeca. "Bilo je težje, kot sem pričakoval. Turek je v drugem krogu dobro narekoval tempo, vendar sem verjel, da ga lahko prehitim. Na vsaki tekmi verjamem, da lahko zmagam. Pomembno je, da sem po dolgem času spet zdrav, tako da se lahko brez skrbi začnem pripravljati za naslednjo sezono," je dejal Rudolf, ki je zmagal s solidnim rezultatom 1:48,62.

Kozmus je že pred tekmovanjem napovedal, da njegov rezultat ne bo vrhunski, saj si je po evropskem prvenstvu vzel odmor. Že je kazalo, da mu ne bo uspelo preseči meje 70 metrov, a je kladivo prav v zadnji seriji poletelo 70,66 metra, kar je bilo dovolj za zmago. "Ekipne tekme so vedno zanimive za gledalce, pomemben je vsak rezultat in ekipni duh. Meni je to všeč in prepričan sem, da tudi preostalim našim atletom. Dobro smo zastopali barve Sloveniji in prepričljivo zmagali. Sam sem si želel meta prek 70 metrov, kar mi je tudi uspelo, to pa je dobro izhodišče za nasledno sezono," je po zmagi povedal Kozmus.

Poleg šestih zmag je Slovenija osvojila še šest drugih mest. V troskoku je bila druga Snežana Vukmirovič (13,48 m), na 100 m Maja Mihalinec (11,93) in Jan Žumer (10,90), v teku na 1500 metrov Mitja Krevs (4:03,50), na 400 metrov Luka Janežič (47,51) in v skoku v višino Rožle Prezelj, ki je preskočil 215 centimetrov, kar je tudi njegov najboljši izid sezone.

Ne spreglejte