Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 6. 2017,
20.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Martina Ratej Sara Kolak

Petek, 23. 6. 2017, 20.51

6 let, 6 mesecev

Slovenska atletska reprezentanca po 15-urni poti v Izraelu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Martina Ratej Amsterdam 2016 EP | Foto Peter Kastelic

Foto: Peter Kastelic

Slovenska atletska reprezentanca je po dobrih petnajstih urah potovanja prispela v izraelski Tel Aviv, kjer bo v soboto in nedeljo tekmovala v drugi ligi evropskega ekipnega prvenstva. V prvo ligo napredujejo prve tri ekipe in ta mesta so tudi cilj slovenske ekipe, v kateri so vsi najboljši, ki so zdravi in nared za tekmovanja.

Predsednik strokovnega sveta Atletska zveza Slovenije (AZS) Vladimir Kevo je na večernem sestanku triinštiridesetih atletinj in atletov najprej povedal, da se v prvo ligo uvrstijo ne le dve, ampak prve tri ekipe. To so mu povedali po prihodu na prizorišče ekipnega EP, kjer je Kevo za kapetana prijavil najizkušenejša, večkratna olimpijca in slovenska rekorderja v metu kopja Martino Ratej in Matijo Kranjca. Ob koncu je predsednik AZS Roman Dobnikar za dodatno motivacijo obljubil, da bodo med reprezentante razdelili 10.000 evrov, odvisno od števila točk, ki jih bo kdo osvojil.

Cilj je prva liga

Ratejeva bo imela zelo močno tekmico v hrvaški olimpijski zmagovalki Sari Kolak. "V vlogi kapetanke si želim, tako kot vsa ekipa, da bi napredovali v prvo ligo. To, da se v višjo raven EP uvrstijo tri in ne le dve reprezentanci, je za nas dobro, pričakujemo pa drugo mesto in zanesljivo napredovanje. Sama imam za tekmico olimpijsko zmagovalko, s katero sem bom pomerila prvič po lanski sezoni. Motivacija je velika, tudi zato, da ekipni priborim čim več točk," je dejala 35-letna Ratejeva, sedma na OI 2012 v Londonu, nastopila pa je tudi na OI v Pekingu (2008) in Riu de Janeiru (2016).

"Sam si želim, da bi dosegel svoj najboljši izid sezone," pravi kapetan Matija Kranjc. | Foto: Peter Kastelic "Sam si želim, da bi dosegel svoj najboljši izid sezone," pravi kapetan Matija Kranjc. Foto: Peter Kastelic

"Dobro smo pripravljeni, po menjavi generacij je sicer veliko mladih, vendar so vse discipline dokaj dobro pokrite. Upamo, da ne bo večjih spodrsljajev in izpadov točk, ker bomo tako lahko napredovali. Sam si želim, da bi dosegel svoj najboljši izid sezone," je izpostavil 33-letni Kranjc, udeleženec OI v Pekingu in Londonu.

Uvrstitev slovenske vrste v najvišjo raven tekmovanja ne bo lahka, kljub temu, da napredujejo prve tri ekipe in ne le dve, saj je razlika med drugim in šestim mestom je le približno 20 točk. Po napovedih AZS bi glede na izide posameznih predstavnikov držav udeleženk slavila Madžarska (377,5 točke) pred Slovenijo (299,5), vendar bi naši državi tesno sledile Litva (296,5), Slovaška (287,5), Latvija (287,5) in Avstrija (271), na naslednjih mestih pa bi bile Hrvaška (267), Izrael (228,5), Islandija (224,5), Srbija (223), Ciper (218,5) in na zadnjem mestu Moldavija (153).

Razen manjših menjav zaradi poškodb, Jana Luxo bo tako v troskoku zamenjal Tine Šuligoj (Gorica), v ekipi ni sprememb.

Ne spreglejte