Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 6. 2008,
19.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 1. 6. 2008, 19.09

8 let

Šestakovi najboljši izid na svetu!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Marija Šestak (Mass) je na slovenski atletski ligi za veliko nagrado Vzajemne v Ljubljani v troskoku skočila 14,85 metra in dosegla najboljši izid sezone na svetu.

Ta je bil doslej v lasti Francoise Mbango Etone iz Kameruna (14,76, 4. maja v Adis Abebi). "Tekme si sledijo z izjemno hitrostjo. Po nastopu v Beogradu in današnjem v Ljubljani me čaka še sredi prihodnjega nastop v Grčiji na Kalamati. Zato sva se z Matijo Šestakom odločila, da bom skakala s krajšega zaleta in le tri serije. Imela sem 14 korakov namesto 18, že v drugi seriji pa mi je uspel res izjemen poskus. Ko sem videla, da je veter pihal v dovoljenih mejah, sem že po drugem skoku končala s tekmo. Dokazala sem si, da sem dobro pripravljena in da letos lahko računam, da bom presegla magično mejo 15 metrov, je dejala Marija Šestak, ki je tako kot lani za VN v Ljubljani izboljšala najboljši dosežek leta na svetu. To ji je uspelo v drugi seriji, v prvi pa je pristala pri 14,37 metra. Nato bronasta z letošnjega dvoranskega SP ni več tekmovala. Druga je bila Snežana Rodič (Gorica, 13,86).

Žumer premagal Osovnikarja

Na tretjem mitingu, posvečenem v prometni nesreči preminulima atletoma Maticu Šušeršiču in Patriku Cvetanu, je najboljši rezultat med atleti dosegel Miran Vodovnik (Almont Slovenska Bistrica), ki je kroglo sunil 20,43 metra in se približal svojemu državnemu rekordu (20,76 m). "Končno mi je uspel le en met, pa še ta ni bil najboljši. Dosegel pa sem boljše povprečje kot pred tednom dni v Slovenski Bistrici. Pomirja me tudi dejstvo, da sem še v polnem treningu in gotovo bom še dosegel boljše izide," je dejal Vodovnik.

Na 100 m, veter je pihal kar z 2,9 m/s v prsi, je Jan Žumer (Mass) z 10,70 premagal slovenskega rekorderja Matica Osovnikarja (Mass, 10,76) in Nigerijca Petra Emeliezeja (10,79). Žumer je drugič v dveh dneh premagal Osovnikarja, sedmega na lanskem SP in tretjega na EP leta 2006. Boljši je bil v soboto v Mariboru. "Ta zmaga je zame psihično zelo pomembna, saj sem lani izgubljal dvoboje z Osovnikarjem. Vem pa, da bom moral teči 10,21, normo, če se bom skušal uvrstiti na OI. To mi danes ni uspelo tudi zaradi nemogočih vetrovnih pogojev, ki so preprečevali hitrejše čase," je dejal Žumer, Matic Osovnikar pa ga je dopolnil: "Potrebujem še nekaj treningov in pričakujem, da bom v drugi polovici junija dosegel precej boljše čase. Ni nobenega vzroka za 'paniko'. Konec naslednjega tedna bom tekmoval na slovenskem pokalu v Ljubljani."

Na 400 m ovire se je Sara Orešnik (Olimpija) s 57,04 na dobre pol sekunde približala olimpijski normi (56,50), Marina Tomič (Kladivar) pa je na 100 m ovire (13,43) premagala vso konkurenco in napovedala boj za olimpijsko normo (13,11).

Bikarjeva spet v formi

Med atletinjami je na 100 m, prav tako v močnem protivetru kot med fanti (-2,5 m/s), zmagala Alenka Bikar (Olimpija, 11,88) pred Majo Mihalinec (Velenje, 11,99) in Nino Kovačič (Postojna, 12,01). "Nikakor mi ne uspe doseči pogojev, s katerimi bi lahko tekla boljši čas, to je dovolj močnega vetra v hrbet. Vesela pa sem, da sem zmagala in vem dokazala, da se resnično vračam na atletske steze in tudi v formo. Želim si, da bi mi čim prej uspelo doseči olimpijsko normo na 200 m," je dejala Alenka Bikar, ki je v krajšem šprintu ugnala vse tekmice, tako desetletje starejše kot desetletne mlajše.

"Imela sem težave na startu, tako v finalu kot v kvalifikacijah. Potrebujem pa še precej vadbe. Upam, da bom lahko mesec dni trenirala brez poškodb ali drugih zdravstvenih nevšečnosti. V tem primeru se lahko nadejam, da bom izpolnila cilj in si priborila nov olimpijski nastop. Moja naslednja tekma bo tek B na zlati ligi v petek v Oslu," je dejala 48-letna Otteyjeva, ki je osvojila trideset odličij na velikih tekmovanjih.

Ne spreglejte