Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 6. 2012,
20.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 16. 6. 2012, 20.43

8 let

Šestakova in Tomičeva v Mariboru v dobri formi, vodi Mass

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Marija Šestak (Mass) je prvi dan finala atletskega pokala Slovenije v Mariboru s 14,31 m zmagala v troskoku, druga pa je bila Snežana Rodič (Mass), ki je prav tako presegla 14 m (14,02 m).

Marina Tomič (Kladivar) se je na 100 m ovire ob pomoči vetra (+3,5 m/s) ponovno približala meji 13 sekund (13,11). Ekipno vodijo atleti in atletinje Massa. Na 100 m sta zmagala brat in sestra, Jan Žumer je z 10,60 za pet stotink ugnal slovenskega rekorderja Matica Osovnikarja (10,65), Kristina Žumer pa je z 11,58 za štiri stotinke prehitela Saro Strajnar (11,62), tretja pa je bila 52-letna Merlene Ottey (11,82); vse tri so članice ljubljanskega kluba Mass. Žumrova je le za tri stotinke zgrešila normo za evropsko prvenstvo na tej razdalji. Žumer in Osovnikar ter Otteyjeva in Strajnarjeva so slavili tudi štafetni zmagi na 4 x 100 m.

Barbara Špiler (Brežice), mladinska evropska prvakinja, je bila po pričakovanju daleč pred konkurenco v metu kladiva, vendar s 67,97 m ni bila najbolj zadovoljna, uspeh pa je z zmago v suvanju krogle zaokrožil njen brat Marko Špiler (17,01 m). Matija Kranjc je v metu kopja izboljšal dosežke s prejšnjih tekem in s 77,33 m za skoraj devet metrov ugnal vso konkurenco.

Na 400 m je zmagal Brent LaRue (Mass, 47,57), evropski mladinski prvak na 800 m, Žan Rudolf, pa je bil s 47,90 tesno za njim. Na en stadionski krog je slavila Liona Rebernik (Štajerska, 55,08), na 1500 m pa se je le njen klubski kolega Mitja Krevs spustil pod mejo štirih minut (3:54,70), mladinski svetovni prvak Robert Renner (Kladivar) pa je edini preskočil pet metrov (5,30). Po le dveh treningih na ovirah je na 110 m ovire premočno zmagal slovenski rekorder Damjan Zlatnar (14,31).

Rodičeva ima težave z zaletom

Pred vrhuncema letošnje sezone, EP v Helsinkih (od 27. junija do 1. julija) in avgustovskimi olimpijskimi igrami v Londonu, se je večina najboljših slovenskih atletinj in atletov pomerila v štajerski prestolnici. Šestakova je že na tretji tekmi zapored krepko presegla 14 m. Že v prvi seriji skočila 14,31 m, največ v tej sezoni, Rodičeva pa 14,02 m. Slednja je v drugi seriji prestopila, Šestakova pa je imela povsem ponesrečen poskus. Po 13,96 in 13,89 m v zadnjih dveh serijah ni več nastopila. Rodičeva se je v nadaljevanju neuspešno borila z normo A za OI (14,30 m), imela je še dva prestopa in dve daljini krajši od 14 m.

"Nisem vedela, kako bo danes. Še v četrtek sem skakala, imela sem le en dan za regeneracijo in očitno je bilo premalo časa med dvema tekmama. Tako sem bila tokrat zelo utrujena. Sicer sem se v prvih dveh serijah dobro počutila, po četrti seriji pa se mi je povsem ustavilo in sem potem nehala skakati. Uspelo mi je že v prvi seriji doseči soliden izid in vesela sem, da sem ostala v stabilni formi. Sedaj me čakajo sklepne priprave na EP," je pojasnila Šestakova. "Imam težave z zaletom, ne vem, zakaj ne tečem, kot bi morala. To se mi dogaja dva tedna in prav toliko je do EP. Dotlej bom skušala popraviti zalet in na EP potem skakala daleč. Normo A za OI, 14,30, želim teči v Helsinkih, ker je moja velika želja nastop na OI v Londonu," je povedal Rodičeva.

Na visokih ovirah je pri atletinjah pihal veter z 1,5 m/s več, kot je dovoljeno za rekordne izide. "Že izid, 13,11, pove vse. Tek ni bil popoln, rezultat pa je zelo razveseljujoč. Pred tem sem tekla tudi na 100 m brez ovir in sem bila zelo utrujena. V preteklosti mi je to zelo ustrezalo, mogoče sedaj, ko sem starejša, to ne gre več najbolje. Toda danes je bila le trening tekma. Za tek čez ovire je izjemno pomembna tudi hitrost in danes sem pač trenirala to prvino," je dejala Tomičeva.

Žumer pred Osovnikarjem

V teku na 100 m med atletinjami ni prišlo do pričakovanega četveroboja, ker je bila Sabina Veit, članica domačega kluba Štajerska, zaradi napačnega starta diskvalificirana, Žumrova pa je po že pred časom doseženi normi za evropsko prvenstvo na 200 m temu cilju zelo približala tudi na 100 m; zgrešila ga je za las. "Vesela sem bila, da sem normo za EP na 200 m dosegla že precej prej in ne zadnji hip, žal pa mi tokrat ni uspelo norme teči tudi na pol krajši razdalji," je pojasnila Žumrova, sicer Ljubljančanka, ki pa živi in dela na Finskem. "Kar naporno je, tudi za denarnico, ko se vozim na tekme v Slovenijo, vendar veliko manj, kot je bilo pred nekaj leti, ko sem študirala v San Franciscu v ZDA. Če je neposreden let, sem v dveh urah in pol v domovini, pa tudi časovne razlike ni," je dodala pokalna zmagovalka na 100 m.

Jan Žumer je bil v cilju sprinta pred Osovnikarjem, ki se mu dve sezoni treninga v Londonu še nista obrestovali, saj je še brez norme za OI. "Že na ekipnem DP sva dosegla s sestro dvojno zmago, ostalo je še državno prvenstvo. Oba greva na EP v Helsinki, le da je Kristina dosegla tudi osebni rekord na 200 m. To mene še čaka, po par letih težav s poškodbami še nisem dobil pravega tekaškega položaja. To bo potrebno na nekaj naslednjih treningih popraviti, saj si želim tudi svojega najboljšega časa v karieri," je povedal Žumer, že polfinalist EP.

Letošnji APS se bo končal v nedeljo, ko se bodo nastopi pričeli ob 16. uri.

Ne spreglejte