Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
31. 5. 2013,
15.18

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Martina Ratej Mo Farah Kenenisa Bekele diamantna liga

Petek, 31. 5. 2013, 15.18

6 let, 11 mesecev

Se je Farah ustrašil? Ratejeva bo aktivna sredi noči

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Po mitingu v New Yorku diamantna liga ostaja čez lužo. Karavana se seli v Eugene, kjer bodo ljubitelji atletike uživali v dvodnevnem programu. Edina slovenska predstavnica bo Martina Ratej.

Vrhunec petkovega večera (po slovenskem času bo to v noči na soboto) bo moški tek na 10.000 metrov o katerem smo že pisali tukaj, a bo nekoliko manj spektakularen, kot je bilo sprva napovedano. Dvakratni olimpijski prvak Mo Farah se je namreč odločil, da bo raje nastopil v teku na 5000 metrov, kjer pa konkurenca ne bo dosti slabša. Za zmago bo moral premagati svojega trening partnerja Galena Ruppa, olimpijskega podprvaka na 10.000 m, pa legendarnega Bernarda Lagata in aktualnega svetovnega prvaka na 10.000 m, Etiopijca Ibrahima Jeilana.

Že prvi dan nastop čaka tudi edino slovensko predstavnico Martino Ratej (ob 4.23 po slovenskem času). Slovenska rekorderka je v New Yorku končala na petem mestu z rezultatom 60,51 m, v podobni konkurenci kot pred tednom dni pa želi svoj dosežek še nekoliko izboljšati. Cilj je norma A za svetovno prvenstvo, ki znaša 62 metrov.

Rudisha v zadnjem trenutku odpovedal nastop

Miting v spomin na leta 1975 tragično preminulega tekača Stevea Prefontainea slovi predvsem po odličnih tekaških obračunih in nič drugače ne bo ta konec tedna. Poleg tekov na 5000 in 10.000 metrov bodo na sporedu še tek na miljo, 800 metrov in 3000 metrov z zaprekami. Povsod bo konkurenca izjemna in bo vključevala olimpijske ali svetovne prvake. V zadnji disciplini, teku na miljo, se bosta tako udarila aktualni in nekdanji olimpijski prvak v teku na 1500 metrov Alžirec Taoufik Makhloufi in Kenijec Asbel Kiprop. Žal je svoj nastop v zadnjem trenutnku moral odpovedati svetovni rekorder v teku na 800 metrov, Kenijec David Rudisha.

Pri dekletih bo zanimivo v teku na 5000 metrov, kjer bo tekla svetovna rekorderka Tirunesh Dibaba, ki je v dobri formi. Ob njen bodo tekle še nekatere njene odlične rojakinje, kenijsko falango pa bo vodila Linet Masai.

Odlična zasedba tudi v drugih disciplinah

Seveda pa ne bo pestro le na srednjih in dolgih razdaljah. Gledalci bodo lahko uživali v nekaterih izjemnih šprinterskih obračunih, tudi tehnične discipline pa bodo dobro zastopane. Jamajška trojka Shelly-Ann Fraser-Pryce, Veronica Campbell-Brown in Kerron Stewart se bo pomerila v teku na 100 metrov, domači navijači pa bodo zagotovo držali pesti za domačinko Allyson Felix.

V moškem teku na 400 metrov se bosta ponovno pomerila LaShawn Merritt in Kirani James. Grenadčan ima v lasti letošnji najboljši izid na svetu (44,02). V suvanju krogle bo nastopila olimpijska prvakinja Valerie Adams, v metu diska prav tako olimpijski prvak Robert Harting, pa skakalca ob palici Francoz Renaud Lavillenie in Björn Otto, Ivan Uhov v skoku v višino …

Po slovenskem času se bo osrednji del sobotnega dogajanja začel nekaj po 21. uri.

Ne spreglejte