Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Torek,
8. 3. 2016,
12.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

doping Rusija Julija Stepanova dokumentarec

Torek, 8. 3. 2016, 12.53

8 let

Ruska žvižgačica bi v Riu nastopila pod olimpijsko zastavo

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Medtem ko vse bolj kaže, da Rusija ne bo dobila dovoljenja za nastop na letošnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, pa je prošnjo za nastop pod olimpijsko zastavo vložila Julija Stepanova.

Julija Stepanova je ruska tekačica, ki je zaradi nenormalnih vrednosti v biološkem potnem listu leta 2013 prejela dvoletno prepoved nastopanja, izbrisali pa so vse njene rezultate, dosežene po letu 2011, vključno z osebnim rekordom v teku na 800 metrov 1:56,99. Na svetovnem prvenstvu v Daeguju leta 2011 je nastopila v finalu, kjer je končala na osmem mestu, a je tudi ta dosežek izbrisan iz statističnih knjig. Odvzeli so ji tudi srebrno medaljo z evropskega prvenstva v Parizu leta 2011.

Stepanova, ki je v preteklosti tekmovala pod priimkom Rusanova, je skupaj z možem Vitalijem in nemškim novinarjem televizijske hiše ARD razkrila sistematično zlorabo dopinga v Rusiji. Po skoraj enoletni preiskavi neodvisne komisije Svetovne protidopinške agencije (WADA) sta bili suspendirani tako ruska atletska zveza ARAF kot ruska protidopinška agencija RUSADA.

V Rusiji se ni nič spremenilo

Rusija se je zavezala, da bo očistila svojo dopinško nesnago, zamenjala ključne ljudi, s tem pa prepričala krovno zvezo, da umakne suspenz in dovoli nastop njenim atletom na letošnjih olimpijskih igrah.

A zadnja razkritja kažejo povsem drugačno sliko. Spet je v akcijo stopil nemški novinar Hajo Seppelt, ki v zadnjem dokumentarcu razkriva, da je doping v ruskih vrstah še naprej zelo prisoten. Kaznovani trenerji namreč še naprej opravljajo svoje delo, korupcija pa ostaja tudi v višjih sferah. Novinar pod krinko se je na ruskem dvoranskem prvenstvu pred 14 dnevi namreč brez težav dogovoril, da mu eden od uradnikov proda prepovedana sredstva.

Dokumentarec tudi razkriva dokumente, ki nakazujejo, da naj bi novoizvoljeni vodja suspendirane Rusade v preteklosti vnaprej opozarjal atlete na datume dopinških testov, kar je seveda hud prekršek.

Avdio- in videodokazi iz dokumentarca so bili še pred prvim predvajanjem na nemški televiziji, to je bilo 5. marca, posredovani Mednarodni atletski zvezi IAAF, ki se je v izjavi za javnost novinarju in televiziji ARD tudi zahvalila.

Rio je od Rusije vse bolj oddaljen

"Če so nadaljnje obtožbe v dokumentarcu resnične, bomo to izpostavili na sestanku z ruskimi predstavniki," je bil odločen predsednik Wade Craig Reedie. "Zelo smo skeptični. Glede na trenutno stanje ruski atleti ne bi smeli dobiti dovoljenja za nastop na olimpijskih igrah," pa je dejal Joseph de Pencier, predsednik Mednarodne zveze nacionalnih protidopinških agencij.

Žvižgačica čaka na odločitev IAAF

Medtem ko je vse bolj jasno, da se Rusiji olimpijske igre izmikajo, pa je Stepanova zaprosila za dovoljenje nastopa na igrah pod olimpijsko zastavo. IAAF bo njeno prošnjo obravnavala in odločitev sporočila še ta teden na zasedanju sveta IAAF v Monaku, ki se začne 10. marca.

Stepanova bi tako postala del "begunske olimpijske ekipe", katero je pred dnevi napovedal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja MOK Thomas Bach. MOK naj bi sponzoriral nastop begunskih atletov, ki ne pripadajo nobeni državi in nimajo zastave, za katero bi lahko hodili na odprtju iger.

Ne spreglejte