Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
7. 8. 2017,
15.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

svetovni rekord Jonathan Edwards

Ponedeljek, 7. 8. 2017, 15.00

6 let, 7 mesecev

Na svetovnem prvenstvu pred 22 leti

Rekorder, ki zaradi verskih prepričanj ni tekmoval ob nedeljah #video

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Jonathan Edwards | Foto Reuters

Foto: Reuters

Medtem ko bodo danes na svetovnem prvenstvu v Londonu kvalifikacije v moškem troskoku, je na današnji dan pred natanko 22 leti britanski tekmovalec v troskoku Jonathan Edwards na svetovnem prvenstvu v Göteborgu poletel 18,29 metra in postavil še danes veljaven svetovni rekord.

Jonathan Edwards je na svetovnih prvenstvih v atletiki osvojil pet medalj. Svoj pohod proti svetovnemu vrhu bi lahko začel že leta 1991, a na prvenstvu v Tokiu ni nastopil, saj so bile kvalifikacije v nedeljo, sam pa zaradi močnih verskih prepričanj ob nedeljah ni tekmoval.

Po dolgem premisleku in pogovoru z očetom, ki je bil vikar, se je odločil, da na prvenstvu v Stuttgartu dve leti pozneje vendarle nastopi, čeprav so bile tudi v Nemčiji kvalifikacije v nedeljo. Britanec se je zlahka uvrstil v finale in osvojil bronasto odličje.

V Göteborgu dvakrat popravil rekord

Prvi vrhunec v karieri je dosegel že leta 1995, ko je na današnji dan pred 20 leti v finalu svetovnega prvenstva kar dvakrat popravil svetovni rekord. Že v prvi seriji je skočil 18,16 metra, nato pa ga je 20 minut pozneje v drugi seriji popravil na 18,29 metra, kar je ostal prevelik zalogaj za konkurenco vse do današnjega dne.

Svetovni rekord drži že 22 let.  | Foto: Getty Images Svetovni rekord drži že 22 let. Foto: Getty Images

Svetovna rekorda, ki ju je postavil na isti tekmi, si oglejte tukaj.

Še najbližje njegovemu rekordu se je že leto pozneje približal Američan Kenny Harrison, ki si je s troskokom, dolgim 18,09 metra, prislužil zlato olimpijsko medaljo v Atlanti. Edwards se je tam moral sprijazniti s srebrom, čeprav je skočil odličnih 17,88 metra.

A danes 51-letni Britanec ni ostal brez olimpijskega zlata, saj je na najvišjo stopničko stopil v Sydneyju leta 2000, ko je v finalu poletel 17,71 metra. Leto pozneje je v svojo zbirko dodal še drugo zlato medaljo s svetovnih prvenstev, potem ko je bil najboljši v Edmontonu.

Šprintarice je v kot postavil po prvenstvu v Parizu leta 2003, ko je na svojem šestem zaporednem prvenstvu prvič ostal brez medalje na 12. mestu. Upokojil se je kot najuspešnejši britanski atlet po osvojenih medaljah, saj je osvojil veliki četverček – zlato na olimpijskih igrah, svetovnem in evropskem prvenstvu ter igrah Commonwealtha.

Na letošnjem prvenstvu v Londonu se s prizorišča javlja za britanski Eurosport (na fotografiji levo). | Foto: Getty Images Na letošnjem prvenstvu v Londonu se s prizorišča javlja za britanski Eurosport (na fotografiji levo). Foto: Getty Images

Pozneje je to vlogo prevzel Mo Farah, ki se lahko pohvali z dvema olimpijskima zlatima medaljama, šestimi zlatimi odličji s svetovih prvenstev in kar petimi naslovi evropskega prvaka.

Leta 1995 je na mitingu v francoskem mestu Villeneuve-d'Ascq Jonathan Edwards poletel celo 18,43 metra, a je imel ob tem preveliko pomoč vetra v hrbet (+2,4 m/s).

 

Ne spreglejte