Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
21. 8. 2015,
17.13

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

maraton Wilson Kipsang Sammy Wanjiru

Petek, 21. 8. 2015, 17.13

4 leta, 4 mesece

Prvenstvo se začenja z maratonsko poslastico, na štartu tudi rekorder

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
S pokom pištole ob 1.35 po slovenskem času se bo začel tekmovalni del letošnjega svetovnega prvenstva v atletiki. Ob tej uri se bodo na progo podali najboljši maratonci sveta.

Atletsko svetovno prvenstvo v Pekingu se začenja z maratonskim obračunom. Najboljši maratonci sveta se večkrat odločijo, da bodo svetovno prvenstvo izpustili in se udeležili kakšnega od največjih jesenskim maratonov, a tokrat ni tako, saj je na štartni listi nekaj največjih imen svetovnega maratona.

Svetovni rekorder, njegov predhodnik, olimpijski prvak ali kdo drug?

Le enkrat v zgodovini svetovnih prvenstev se je zgodilo, da je svetovni rekorder osvojil zlato. V kitajski prestolnici se to lahko ponovi, saj bo na štartu Kenijec Dennis Kimetto, ki je lani v Berlinu maratonsko razdaljo pretekel v času 2;02:57.

Kljub svetovnemu rekordu pa je morda prvi favorit za zmago njegov rojak Wilson Kipsang, nekdanji svetovni rekorder, ki je Kimetta na njunem zadnjem maratonu v Londonu premagal v neposrednem obračunu. Oba sta takrat v hrbet gledala Eliudu Kipchogeju, ki pa ga ni v Pekingu.

Je pa tam Stephen Kiprotich. Ugandčan je aktualni svetovni in olimpijski prvak, torej specialist za velika tekmovanja. Čeprav po osebnem rekordu ne spada med najboljše, ga ne gre odpisati, tudi zato, ker v pekinški vročini ni pričakovati hitrega teka.

Med glavne favorite bi lahko uvrstili še dva Etiopijca. Lelisa Desisa je že izkušen tekmovalec, medtem ko je lahko zelo nepredvidljiv tudi 20-letni Hayle Lemi Berhanu, ki je letos z odličnim časom 2;05:28 zmagal v Dubaju.

Spomin na Wanjiruja še živ

Poln olimpijski štadion bo drugič v zgodovini dočakal najboljše maratonce na svetu. Pred sedmimi leti je v Ptičje gnezdo prvi "priletel" Kenijec Sammy Wanjiru, ki se ni oziral na tekmece in vročine, in z odličnim časom 2;06:32 postavil olimpijski rekord. Žal odličnega kenijskega tekača ni več med nami, saj je tragično umrl maja leta 2011, potem ko je padel čez balkon domače hiše, ko ga je žena našla v postelji z drugim dekletom. Okoliščine njegove smrti, ali je šlo za samomor ali umor, nikoli niso bile povsem razjasnjene.

Se bo morda kdo opogumil in podobno kot Wanjiru poskušal v solo teku streti konkurenco?

Ne spreglejte