Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
31. 3. 2017,
20.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Urban Jereb Roman Kejžar Sonja Roman maraton

Petek, 31. 3. 2017, 20.34

6 let, 7 mesecev

Začenja se sezona maratonov

Prihaja čas maratonov: Romanova po normo v Linz, kaj pa drugi?

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Boston maraton | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pomlad je tu, z njo pa se prebuja tudi maratonsko dogajanje. Že v aprilu bodo na sporedu številni odmevni maratoni, med njimi tudi dva iz serije šestih največjih – bostonski in londonski maraton. Kje bodo tekli slovenski tekači?

Mesec april je poleg jesenskih mesecev septembra, oktobra in začetka novembra najbolj bogat z maratonskimi tekaškimi prireditvami. Razlog je predvsem v tem, da so to meseci, ko so v Evropi in ZDA, kjer je večina najodmevnejših preizkušenj, najugodnejši pogoji za tek. Pozimi je za večurno tekaško udejstvovanje prehladno, poleti pa prevroče.

Čim boljše pogoje pa želijo tekmovalcem zagotoviti tudi organizatorji, saj je prepoznavnost njihovega maratona v svetu delno odvisna tudi od rezultatov, ki pa bodo dobri le, če bodo to dopuščali pogoji.

Boston in London največja

Med aprilskimi maratoni sta najprestižnejša bostonski, ki je sploh najstarejši maraton na svetu, in londonski, oba spadata med šest največjih (World Marathon Majors). Mednje sodijo še maraton v Tokiu, ki je letos že bil, ter jesenski maratoni v Berlinu, Chicagu in New Yorku.

Največji maratoni v aprilu:
2. april – Daegu (JKor), Rim (Ita), Milano (Ita) in Santiago (Čil)
9. april – Rotterdam (Niz), Hannover (Nem) in Linz (Avs)
16. april – Nagano (Jap)
17. april – Boston (ZDA)
23. april – London (VBr), Dunaj (Avt), Madrid (Špa), Varšava (Pol) in Hamburg (Nem)
30. april – Istanbul (Tur)

Kje in kdaj bodo tekli slovenski tekači?

Na spomladanske nastope se pripravljajo tudi nekateri slovenski tekači. Najbolj odmeven bo nastop Sonje Roman v Linzu. Slovenska rekorderka v teku na 1.500 metrov se je v zadnjem obdobju prelevila v maratonko.

Romanova je lani na maratonski razdalji neuspešno debitirala na Dunaju, kjer je odstopila, na jesenskem maratonu v Valencii pa je dobrih 42 kilometrov kljub želodčnim težavam pretekla v času 2;42:25 in za dobri dve minuti zgrešila B-normo (2;39:57) za letošnje svetovno prvenstvo v Londonu.

Sonja Roman bo lovila normo za letošnje svetovno prvenstvo v Londonu. | Foto: Vid Ponikvar Sonja Roman bo lovila normo za letošnje svetovno prvenstvo v Londonu. Foto: Vid Ponikvar

Nanjo bo merila 9. aprila v Linzu, kjer ji bo pri narekovanju tempa pomagal slovenski rekorder Roman Kejžar. Na isti progi bo tekel tudi mladi Kejžarjev varovanec Domen Hafner, ki je lani odstopil v Valencii, tokrat pa računa na rezultat okrog 2;25:00.

Urban Jereb, ki je prejšnji konec tedna zmagal na rekreativnem teku malega kraškega maratona, letošnjo pomlad ne bo tekel na maratonu, bo pa poskušal čim hitrejši čas postaviti na manjšem polmaratonu v bližini Benetk.

Puhar bo debitiral v Nemčiji

Aktualni slovenski prvak v krosu Rok Puhar bo 23. aprila debitiral na maratonu v Hamburgu. Konec preteklega tedna je nastopil na polmaratonu v Gradcu, kjer je dosegel rezultat 1;07:48. ''Cilj nastopa je bil odteči nekoliko hitreje od maratonskega ritma in se ne spuščati v boj za uvrstitev z avstrijskimi tekači, ki so imeli državno prvenstvo,'' je dejal 24-letnik iz Šenčurja.

Roka Puharja čaka prvi maratonski nastop. | Foto: Grega Valančič / Sportida Roka Puharja čaka prvi maratonski nastop. Foto: Grega Valančič / Sportida

Primož Kobe po poškodbi, ki mu nagaja že nekaj sezon, še ni povsem pripravljen. ''V prvem delu letošnje sezone nimam prevelikih ambicij, ampak želim bolj poslušati telo. Verjamem, da je to prava pot, ki vodi k uspehu,'' je Novomeščan zapisal v zadnji objavi na svoji spletni strani. Poškodba pri pripravi ovira tudi Mitjo Krevsa.

 

 

Ne spreglejte