Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
23. 9. 2013,
22.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nejc Kuhar gorski tek Triglav

Ponedeljek, 23. 9. 2013, 22.04

7 let, 12 mesecev

Na Triglav in nazaj v dolino v manj kot dveh urah in pol

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Najuspešnejši slovenski tekmovalni turni smučar in odličen gorski tekač Nejc Kuhar je pretekli konec tedna za trening skočil na Triglav. To mu je uspelo v izjemnem času.

Ideja o vzponu na najvišji slovenski vrh je v Nejcu Kuharju tlela že dalj časa, konec preteklega tedna pa jo je končno uresničil. Prva odločitev je bila, kje se povzpeti v hrib. "Z izbiranjem trase sem se ukvarjal kar nekaj časa, veliko sem spraševal tekače, ki so hitre vzpone na Triglav že opravili. Franci Teraž je že pred leti iz Vrat postavil čas, ki je veljal za najhitrejši vzpon na Triglav – ena ura in 31 minut. Verjetno je iz Vrat res mogoče opraviti najhitrejši vzpon, ampak moja želja je bila, da se še spustim hitro nazaj v dolino. S tega stališča pa so se mi Vrata zdela preveč tehnično zahtevna in tako je bila Krma edino logično izhodišče," pravi Kuhar, ki mu je vreme dobro služilo: "Ker je isto željo poleti izrazil tudi kolega, zamejski Slovenec Tadei Pivk, sicer vrhunski gorski tekač, sem na podvig povabil tudi njega. Upal sem, da bova s skupnimi močmi dosegla še boljši čas. Izbrala sva res idealen dan, suha trasa, sončno vreme, idealna temperatura in ne preveč ljudi na grebenu. Vse to je bil tudi osnovni pogoj, saj sem se odločil vzpon in spust opraviti brez zunanje pomoči, se pravi, da imava vse s seboj."

Na vrhu v uri in pol, nazaj v dolini v manj kot dveh in pol

Štartala sta pri Lesi v Krmi, do koder se je mogoče pripeljati z avtom. Začetni del je dober tempo narekoval Tadei, nad Pragerco pa je pobudo prevzel Nejc sam. "Nad Konjskim sedlom so Tadeiju začele pojemati moči, ker se žal ni dobro počutil. Sam sem vedel, da moram, če se hočem približati Francijevemu času vzpona, nadaljevati svoj tempo. Preostanek vzpona in spust sem tako opravil sam, ker sem vedel, da mi bo, če tega ne storim zdaj, težko kmalu spet uspelo. Na vrhu le dotik stolpa in ob začudenju planincev takoj spust nazaj v dolino. Čas se je na vrhu ustavil pri 1;30:43, s čimer sem izpolnil prvi cilj. Sledil je previden spust do Planike, brez tveganja, povsem kontrolirano. Naprej je šlo hitreje, ampak še vedno povsem nadzorovano, saj je pot vseskozi tehnično zahtevna in ne dovoljuje sproščenega koraka," še pravi Kuhar, ki je za spust v dolino porabil 54 minut in 48 sekund, skupni čas pa je znašal neverjetnih 2;25:24. Kdo bo poskusil naslednji?

Ne spreglejte