Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
21. 4. 2017,
10.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

1

Natisni članek

Severna Koreja Aleš Debeljak maraton maraton 2017

Petek, 21. 4. 2017, 10.49

6 let, 6 mesecev

Na maratonu v Severni Koreji zmagal Slovenec

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

1

Aleš Debeljak | Foto Matevž Hribernik

Foto: Matevž Hribernik

Ste vedeli, da v severnokorejski prestolnici že od leta 1981 prirejajo maratonsko preizkušnjo? Od leta 2014 je dovoljeno nastopiti tudi amaterskim tekačem iz tujine in letos je v Pjongjangu med amaterji zmagal Slovenec Aleš Debeljak.

Avanturistična potovanja z jajci je slogan potovalne agencije Shappa, ki se je letos odločila, da nekaj takih pogumnežev popelje na nepozabno avanturo – na maraton v osrčje Severne Koreje. Marsikdo se bo strinjal, da za kaj takšnega res potrebuješ ''jajca'', a dandanes potovanje v Pjongjang ni več misija nemogoče. Čeprav država velja za eno najbolj zaprtih na svetu, vanjo lahko vstopi praktično vsak. Seveda le ob spremstvu, ki ga dobiš takoj ob prečkanju meje.

Shappin vodič Nikola Klašnja se je načrtno odločil, da turo izvede v času maratona, ki tam poteka že od leta 1981, šele od leta 2014 pa je odprt tudi za tuje tekače. Težko bi rekli, da se je trlo navdušencev, a šesterica Slovencev se je le opogumila, polovica med njimi predvsem zaradi udeležbe na maratonu.

Štartnina ni nizka

Slovenski tekači na letošnjem maratonu v Severni Koreji. | Foto: Nikola Klašnja Slovenski tekači na letošnjem maratonu v Severni Koreji. Foto: Nikola Klašnja Štartnina za nastop na maratonu ni nizka: za maratonsko razdalja znaša kar sto evrov, za krajšo razdaljo pa pol manj. Maratona se je skupaj udeležilo več kot tisoč tekačev, ti pa so razdeljeni na amaterje in profesionalce.

Med amaterji je zmagal Slovenec Aleš Debeljak, ki je maraton pretekel v času 2;49:07. Na 20. mestu je bil Matevž Hribernik, med njima pa so bili sami tuji tekači.

"Za obisk Severne Koreje sem se odločil delno zaradi potovanja, delno zaradi maratona. Zadeva je malo drugačna, kot smo je vajeni, a zgledno organizirana," je dejal Debeljak, ki nam je zaupal tudi nekaj zanimivosti s proge: "Navijačev ob progi je bilo dovolj. Zanimivo je bilo, da domačini niso bili navdušeni nad tem, da bi tekel ob njih. V drugi polovici, ko je pihal veter, sem se nekajkrat poskusil postaviti v zavetrje, a so se pred menoj kar umikali in mi z rokami kazali, da tega nočejo. Ko je kakšna njihova skupinica pritekla za menoj, pa so me vsi skupaj na hitro prehiteli. Ne vem, ali so imeli taka navodila ali so se me samo bali."

The official Pyongyang Marathon 2017 photos are up! Many more to come... Credit to URI TOURS INC. / Captured by Ben Fehervary

Posted by Pyongyang Marathon on Tuesday, 11 April 2017

Med profesionalci je slavil domačin Pak Chol, ki je na štadion Kim Il Sunga, kjer sta bila štart in cilj, pritekel v času 2;14:56. Tudi med dekleti je slavila Severna Korejka Jo Un Ko s časom 2;29:23. Ta je lani na maratonu v Pekingu osvojila tretje mesto in ni neznanka na maratonskih prireditvah.

Tekači ostali za zaprtimi vrati

Zgornja meja za maratonce je bila štiri ure in organizatorji so se tega precej strogo držali. Točno po štirih urah so namreč zaprli vrata štadiona. "Bilo je zanimivo. Nekateri so še celo trkali po vratih, a jih niso več odprli. Ne vem, kaj je bilo potem s temi tekači, a pogled na seznam rezultatov je dal vedeti, da jih je precej ostalo brez rezultata," pravi Debeljak, ki je bil s svojim dosežkom zadovoljen, čeprav je tekel že hitreje: "Moj osebni rekord je 2;45, a tokrat nas je dan prej čakala dolga vožnja z vlakom, v hotel smo prišli ob 23. uri zvečer, ob petih pa je bilo treba že vstati in iti proti štartu."

Pyongyang Marathon 2017 On The Course Album 2 is now available. Credit to URI TOURS INC. Captured by Ben Fehervary.

Posted by Pyongyang Marathon on Wednesday, 12 April 2017

Na štadionu 50 tisoč gledalcev

Štadion Kim Il Sunga je bil poln navijačev, zbralo se jih je okrog 50 tisoč. Vzdušje je bilo odlično, tako ob progi kot na štadionu. Da se ljudje na štadionu med tekom - proga je speljana po mestu mimo vseh glavnih znamenitosti Pjongjanga - niso dolgočasili, je vzporedno potekala še nogometna tekma, na kateri so zmagali domačini, kar je še izboljšalo vzdušje. "Ko sem pritekel v cilj, sem dobil občutek, da se gledalci bolj posvečajo nogometni tekmi kot tekačem," je dodal 38-letni tekač iz Podbrezij.

Zanimivo je tudi, da je bil med maratonom nadzor bistveno milejši kot sicer. Če si med tekom zavil s proge, te ni nihče nadziral. Še več, ob progi ni bilo prenosnih stranišč, ampak si moral zaviti s proge v bližnjo stavbo, kjer si našel stranišče. Na okrepčevalnicah je bila samo voda. Tudi medalj niso podeljevali, le diplomo in cvetje. "Tako spominsko medaljo kot tisto za najboljše bi moral naročiti vnaprej in drago plačati. Fotografije in podobno po teku prav tako in vse po evropskih cenah. Če so prodali eno majčko, so verjetno zaslužili za en mesec," je pogovor sklenil Debeljak, ki je pretekel svoj osmi maraton, ob tem pa premagal tudi dva gorska maratona, dva ironmana in več polovičnih ironmanov.

The final Finish Line album is up and ready. Love the look of relief on everyone's faces as they cross the line! Brilliant!

Posted by Pyongyang Marathon on Friday, 14 April 2017

 

Ne spreglejte