Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
28. 2. 2016,
12.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

maraton Tokio

Nedelja, 28. 2. 2016, 12.10

6 let, 7 mesecev

Lilesa zmagal v Tokiu, olimpijski prvak četrti, Kipropova z rekordom proge

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Etiopijec Feyisa Lilesa in Kenijka Helah Kiprop sta zmagovalca letošnjega maratona v Tokiu. Kipropova je s časom 2;21:27 popravila rekord proge. Olimpijski prvak je končal na četrtem mestu.

Zmagovalec maratona v Tokiu je postal Etiopijec Feyisa Lilesa.

Feyisa Lilesa je z zmago naredil velik korak k uvrstitvi v etiopsko reprezentanco za nastop na letošnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. "Počutim se, kot da bi si pravkar kupil karto za Rio," je dejal po tekmi, ki jo je dobil s časom 2;06:56. Vendar njegov nastop v Braziliji še ni zagotovljen. Etiopija ima veliko odličnih maratoncev, ki se bodo še borili za mesto v ekipi.

Lilesa je nastopil na svojem 17. maratonu, star pa je šele 26 let. Čeprav na največjih svetovnih maratonih posega po visokih uvrstitvah, je to njegova prva zmaga po letu 2010, ko je slavil v Xiamenu. Leta 2011 je na svetovnem prvenstvu osvojil bron, dve leti pozneje v Moskvi pa je odstopil.

Olimpijski prvak ostal brez zmagovalnega odra

Drugo mesto je v Tokiu osvojil Kenijec Bernard Kipyego, tretji pa je bil lanski zmagovalec in rekorder proge Dickson Chumba. Ugandčan Stephen Kiprotich, aktualni olimpijski prvak in nekdanji svetovni prvak, je bil četrti, nekdanji dvakratni svetovni prvak Abel Kirui pa peti. Najboljši domačin Juki Takamija je bil osmi.

Olimpijski prvak Stephen Kiprotich (desno) iz Ugande je bil četrti.

Kenijka zrušila rekord proge

Helah Kiprop je z rekordnim časom 2;21:27 slavila med dekleti. Rekord proge je popravila skoraj za minuto, svoj osebni rekord pa za več kot dve minuti. " Vse do ciljne črte nisem vedela, da lahko zmagam. Lani sem bila druga z osebnim rekordom, letos pa sem želela ta čas še izboljšati. Presenečena sem bila, ko sem videla, da sem tekla tudi novi rekord proge," je dejala zmagovalka, ki je prehitela rojakinjo Edno Kiplagat, dvakratno svetovno prvakinjo, ki je bila tretja. Vmes se je vrinila Etiopijka Amane Gobena.

Zmagovalka med dekleti, Kenijka Helah Kiprop.
Ne spreglejte