Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
27. 4. 2017,
16.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

maraton maraton 2017 maraton 2016

Četrtek, 27. 4. 2017, 16.08

6 let, 6 mesecev

Maratoni tako in drugače

Lani je v New Yorku padel rekord v vsej maratonski zgodovini #infografika

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
New York Maraton 2016 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Če ste mislili, da je newyorški maraton (lani je dosegel rekord vseh časov po številu udeležencev), za katerega letos štartnina znaša precej več kot 300 evrov, tudi najdražji na svetu, ste se pošteno zmotili. Za nekatere bolj avanturistične maratone je treba odšteti tudi krepko čez tisoč evrov.

Za nami je pester maratonski april, ko so bili na sporedu trije izmed osmih najbolj množičnih maratonov na svetu: pariški, bostonski in londonski. Tudi sicer se spomladanski del svetovnega maratonskega dogajanja počasi nagiba h koncu. Drugače je v Sloveniji, saj bo maraton v Radencih na sporedu šele 20. maja.

Odločili smo se, da pogledamo v statistične podatke za maratonsko leto 2016.

Kateri so največji, najbogatejši, kateri najstarejši in kateri najdražji?

Tekaški razcvet ne popušča. Maratoni po vsem svetu rastejo kot gobe po dežju, povečuje se tudi udeležba na njih, že nekaj let pa morajo na največjih maratonih omejevati število udeležencev, saj zaradi logističnih in organizacijskih omejitev prevelike množice ljudi ulice preprosto ne morejo sprejeti.

Lani je bilo po podatkih združenja statistikov za cestne teke po svetu organiziranih 5.121 maratonov (leto prej 5.006; leta 2010 pa na primer 2.959), na katerih je nastopilo več kot dva milijona tekačev in tekačic. Od tega je bilo 590.895 japonskih maratoncev, tako da Japonsko lahko razglasimo za najbolj tekaško državo. Sledijo ZDA (511.690), Francija (117.101), Nemčija (109.733), Anglija (104.579) …

Udeležencev še precej več, če število tekačev ne bi bilo omejeno

Zadnja leta v New Yorku podelijo okoli 50 tisoč spominskih medalj. | Foto: Reuters Zadnja leta v New Yorku podelijo okoli 50 tisoč spominskih medalj. Foto: Reuters Od leta 2002 je po udeležbi maratoncev, ki so prečkali ciljno črto na 42-kilometrski progi, daleč pred vsemi maraton v New Yorku. Izjema je bilo leto 2012, ko je newyorški maraton zaradi nevihte Sandy odpadel. V letih 2013, 2014 in 2016 je presegel mejo 50 tisoč tekačev, predlani pa jih je v cilj priteklo 49.312. Število tekačev se je od leta 1991, ko je bil s 25 tisoč tekači prav tako največji New York, podvojilo.

Ne pozabimo, da je število udeležencev na največjih maratonih omejeno. Organizatorji prejmejo tudi do petkrat več prijav, kot jih lahko sprejmejo. Nekateri pravijo, da si je mesto na največjem svetovnem maratonu skoraj tako težko zagotoviti, kot ga pozneje preteči. O usodi udeležencev namreč odloča žreb.

Največji in tudi najdražji! Pa je res?

Da je nastop na newyorškem maratonu danes postal že kar prestiž, pove tudi podatek, da gre za najdražji klasični maraton na svetu. Za štartnino je treba odšteti vrtoglavih 329 evrov, za slovenske tekače pa dodatni strošek pomenita letalski prevoz in nastanitev. Za novembrski enotedenski tekaški izlet v New Yorku bo Slovenec tako v najboljšem primeru odštel dobrih tisoč evrov.

Pa je res najdražji? Tudi sami smo v preteklosti navajali, da boste za štartnino v New Yorku plačali največ, a če ste bolj raziskovalne in avanturistične narave, lahko najdete še nekaj precej dražjih maratonov.

Velikonočni otok, safari maraton v Keniji, Mount Everest, Antarktika …

Za tek mimo znamenitih kipov Velikonočnega otoka boste odšteli 400 evrov. | Foto: Peter Kastelic Za tek mimo znamenitih kipov Velikonočnega otoka boste odšteli 400 evrov. Foto: Peter Kastelic Štartnina za maraton, polmaraton ali tek na 10 kilometrov na Velikonočnem otoku znaša 400 ameriških dolarjev oziroma 368 evrov, da boste za potovanje na ta osamljen otoček sredi Tihega oceana odšteli še kar nekaj denarja, pa ni treba posebej poudarjati.

A to ni nič v primerjavi s safari maratonom v osrčju Kenije, kjer boste tekli ob zebrah, žirafah, gepardih, nosorogih in čez levji teritorij. Za varnost skrbi 140 oboroženih čuvajev in trije helikopterji. Vsako leto se ga udeleži čez tisoč tekačev, štartnina pa znaša minimalno tisoč britanskih funtov. Namen maratona je zbiranje sredstev za pomoč pri ohranjanju afriške divjine.

Za štartnino na maratonu Mount Everest boste odšteli 2.500 ameriških dolarjev in še nekajkrat toliko za celoten izlet. Štart je v baznem taboru, do katerega pridete po 15-dnevnem trekingu, dobra novica pa je, da boste tekli večinoma navzdol. Udeležite se ga lahko le, če dobro prenašate nadmorsko višino.

Najdražji maraton na svetu pa poteka na Antarktiki. Seveda se ne da plačati le štartnine, treba je kupiti paket, ki vključuje tudi polet iz Čila in nazaj, nastanitev in hrano za štiri dni. Cena? 15 tisoč evrov, prostih mest pa hitro zmanjka.

Najradodarnejši so v Dubaju

Kako bogate so nagrade v Dubaju, najbolje ve Haile Gebrselassie, ki je tu trikrat zmagal. | Foto: Reuters Kako bogate so nagrade v Dubaju, najbolje ve Haile Gebrselassie, ki je tu trikrat zmagal. Foto: Reuters Ko gre za denarne nagrade, pa se na vrhu znajde Dubaj. Dubajski maraton že od leta 2008 slovi po najbogatejšem denarnem skladu. Do leta 2012 so med najboljše razdelili natanko milijon ameriških dolarjev, zadnja tri leta pa so tudi zaradi naftne krize znesek znižali na dobrih 800 tisoč zelencev, kar je še vedno največji sklad na svetu.

A tudi drugi največji maratoni ne zaostajajo veliko, v letih pred krizo so celo presegli trenutne dubajske zneske. Tako je absolutni rekorder maraton v Chicagu, ki je leta 2002 za nagrade namenil vrtoglavih 1.146.200 ameriških dolarjev, istega leta pa so v Londonu razdelili 1.050.750 ameriških dolarjev.

 

Ne spreglejte