Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 6. 2016,
3.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

1

Natisni članek

Sportalov skok v športno preteklost Bruce Jenner olimpijske igre

Nedelja, 12. 6. 2016, 3.56

6 let, 7 mesecev

Skok v športno preteklost

Lahko bi bil Superman, a je raje postal ženska

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

1

Bruce Jenner

Bruce Jenner je ime, ki vzbuja mešane občutke. Ime, ki kliče k ekranizaciji. Njegova zgodba, pardon, njena – Bruce že več kot leto dni živi kot Caitlyn – bi zlahka presegla minutažo celovečernega filma, lažje bi jo zapakirali v telenovelo. To je zgodba o mogočnem ameriškem žrebcu, ki je pred 40 leti v Montrealu postal olimpijski prvak v deseteroboju in s tem najpopolnejši športnik na svetu. Športna ikona, ki je zavrnila vlogo Supermana, se priženila v dinastijo Kardashian in postala ženska. Ki ljubi ženske.

Med pregledovanjem arhivskih posnetkov iz 70. let prejšnjega stoletja, ko je (takrat še kot) Bruce Jenner tlakoval svojo pot do naslova olimpijskega prvaka, je težko verjeti, da je ta možat Američan danes graciozna Američanka. Da si je pri 65 letih spremenil spol. Da je zdaj ženska, ki ima še vedno rada ženske.

Kar je zmogel on, je neverjetno. Za mnoge, ki si ne upajo iz lastnega oklepa, navdihujoče, za številne, ki so se klanjali njegovim izjemnim športnim uspehom, pa nepredstavljivo in šokantno.

Da bi uresničil svoje olimpijske sanje, je štiri leta noč in dan garal kot nor. Izplačalo se je. Leta 1976 je v Montrealu postal olimpijski prvak v deseteroboju. | Foto: Getty Images Da bi uresničil svoje olimpijske sanje, je štiri leta noč in dan garal kot nor. Izplačalo se je. Leta 1976 je v Montrealu postal olimpijski prvak v deseteroboju. Foto: Getty Images Poškodba, ki ga je speljala od ameriškega nogometa

Bruce Jenner se je rodil 28. oktobra 1949. V mladosti se je posvečal ameriškemu nogometu, a mu je poškodba prekrižala pot do večjih uspehov v tem priljubljenem ameriškem športu. Trener L. D. Weldon, ki je takrat treniral olimpijca Jacka Parkerja, ga je navdušil za deseteroboj. Jenner mu je posvetil štiri leta življenja, treniral tudi po osem ur dnevno in leta 1976 na poletnih olimpijskih igrah v Montrealu, igrah, kjer je romunska telovadka Nadia Comaneci kot prva v zgodovini dobila najvišjo mogočo oceno (10), uresničil svoje sanje.

Navdih za olimpijski naslov se rodi v Münchnu

Navdih zanje je dobil štiri leta prej, na olimpijskih igrah v Münchnu, kjer je osvojil 10. mesto, njegovo pozornost pa je pritegnil sovjetski tekmovalec Mykola Avilov, takratni zmagovalec deseteroboja.

"Prvič v življenju sem se zavedal, kaj hočem in ta moški je to imel. Trenirati sem začel še isto noč, dobesedno. Ob polnoči sem tekal po ulicah Münchna. Treniral sem tudi vsak naslednji dan, od šest do osem ur dnevno, vse dni v tednu, vse dni v letu," se je pozneje spominjal zlati deček ameriškega športa.

Kaj je deseteroboj?

Deseteroboj je najbolj zahtevna atletska disciplina, v kateri se športniki v dveh dneh spopadejo z desetimi različnimi disciplinami: tek na 100 metrov, skok v daljino, met krogle, skok v višino, tek na 400 metrov, tek na 110 metrov z ovirami, met diska, skok s palico, met kopja in tek na 1500 metrov.

Amater, ki je treniral toliko kot profesionalci

V napornem predolimpijskem obdobju mu je ob strani stala prva žena, Chrystie Crownover, ki je kot stevardesa polnila družinski proračun, medtem ko je Jenner, ki je še vedno delal kot zavarovalniški agent, lahko dokaj nemoteno in redno  treniral. Tako intenziven trening je bil za tiste čase nezaslišan, saj so na olimpijskih igrah lahko sodelovali zgolj amaterji, športniki, ki niso živeli od športa, ampak so za to, da so se lahko ukvarjali s športom, morali tudi intenzivno služiti kruh.

Z olimpijskim naslovom tlakoval pot do ameriških src in mošnjičkov

Leta 1976 je Jenner postal olimpijski prvak v kombinaciji desetih atletskih disciplin in postavil nov svetovni rekord v številu osvojenih točk (8.616 točk oziroma po osveženih pravilih 8.634 točk). Kot najboljšemu deseterobojcu na svetu in s tem najbolj kompletnemu atletu je pripadel neuradni naziv "najboljši športnik na svetu". S tem je postavil temelje za reko ponudb, ki so deževale na njegov naslov.

Začetnik tradicije, ki je danes stalnica

Jenner je po zmagi na zadnji preizkušnji mnogoboja (tek na 1500 metrov) z ameriško zastavo, ki jo je prejel od navijača, pretekel častni krog, kar je pozneje postalo tradicija med zmagovalci.

Vabili so ga vsepovsod. Jenner na sprejemu v Beli hiši.  | Foto: Vabili so ga vsepovsod. Jenner na sprejemu v Beli hiši.

Po uresničitvi sanj je pomahal športu

Po osvojitvi olimpijskega naslova se je Jenner na presenečenje mnogih odločil za umik iz športne arene. "Leta 1972 sem se odločil, da bom štiri leta posvetil olimpijskemu cilju, potem pa se bom premaknil naprej. Vsakodnevni treningi so zahtevni, a če se zavedaš, da boš po najpomembnejši tekmi lahko počival do konca življenja, te takrat ne zanima, kako močno boli," je svojo motiviranost za trdo delo opisal takrat 27-letni ameriški športni heroj.

Jenner je bil obraz priljubljenih kosmičev Wheaties. Po njegovem razkritju ženske identitete, so spletni šaljivci kosmičem nadeli novo, bolj ženstveno, podobo. | Foto: Jenner je bil obraz priljubljenih kosmičev Wheaties. Po njegovem razkritju ženske identitete, so spletni šaljivci kosmičem nadeli novo, bolj ženstveno, podobo.

Politiki so se tepli za njegovo pozornost, tiskovna agencija AP ga je razglasila za atleta leta 1976, prejel je nagrado Jamesa E. Sullivana za najboljšega amaterskega športnika v ZDA in postal član več dvoran slave, med drugim tudi olimpijske.

Obraz kosmičev in potencialni Superman

Postal je obraz priljubljene znamke kosmičev Wheaties in gostoval v številnih oddajah ter filmih. Po besedah njegovega takratnega agenta Georgea Wallacha je bil Jenner eden od kandidatov za glavno vlogo v filmu Superman, a so jo pozneje raje zaupali Christopherju Reevu.

Burno zasebno življenje

Imel je tudi zelo razgibano (milo rečeno) zasebno življenje. V treh zakonih se  mu je rodilo šest otrok (Burt, Cassandra, Brandon, Brody, ter medijsko zelo izpostavljeni Kendall in Kylie), še štiri je "pridelal" v zakonu s Kris Jenner (Kourtney, Kim, Khloe in Rob Kardashian).

Po poročanju ameriških medijev znova razmišlja o naraščaju. Menda išče celo nadomestno mamo, ki bi mu omogočila, da čare materinstva okusi na lastni koži.

V treh zakonih se mu je rodilo šest otrok, vzgajal je tudi štiri tretje žene Kris Jenner.  | Foto: Getty Images V treh zakonih se mu je rodilo šest otrok, vzgajal je tudi štiri tretje žene Kris Jenner. Foto: Getty Images

Zadnja leta je prav po zaslugi zadnjega zakona živel še bolj pod drobnogledom javnosti kot prej. Bil je namreč eden od akterjev v resničnostnem šovu V koraku z družino Kardashian, kjer že vse od leta 2007 spremljamo zaplete atraktivnih sester Kardashian.

Od spremembe spola, o kateri je razmišljal že v 80. letih, saj je že takrat začel terapije za spremembo spola, a si je zaradi srečanja s Kris Jenner premislil(a), Caitlyn Jenner nastopa v lastnem resničnostnem šovu z naslovom I Am Cait, ki se osredotoča na njeno spremembo spola. Z razkritjem svoje poti želi tlakovati pot tistim, ki so v podobnem položaju, a se iz takih ali drugačnih okoliščin zadržujejo pri izražanju svoje prave identitete.

Kultna fotografija novega Brucea Jennerja, Caitlyn Jenner, ki jo je posnela slavna fotografinja Annie Liebovitz, je obkrožila splet in svet. | Foto: Getty Images Kultna fotografija novega Brucea Jennerja, Caitlyn Jenner, ki jo je posnela slavna fotografinja Annie Liebovitz, je obkrožila splet in svet. Foto: Getty Images

Jenner se je javnosti prvič predstavil kot Caitlyn na fotografiji Annie Liebovitz, objavljeni na naslovnici revije Vanity Fair.

Ali ste vedeli?

  • Da je Caitlyn Jenner postavila svetovni rekord v hitrosti zbiranja sledilcev na Twitterju. V času štirih ur in treh minut ji je začelo slediti več kot milijon sledilcev?
  • Da je bil Bruce Jenner februarja lani udeležen v prometni nesreči, v kateri je življenje izgubila njegova soseda Kim Howe?
  • Da je Bruce Jenner snemal vadbene videe? Poglejte si video!

Tarča kritik zaradi politične usmeritve

Bruce tudi kot Caitlyn uživa v igri golfa in vožnji s hitrimi avtomobili. Po političnem prepričanju je republikanka, a ni navdušena nad njihovim kandidatom na bližajočih se predsedniških volitvah v ZDA. Kljub temu meni, da bi bil Donald Trump dober zagovornik ženskih tem, medtem ko demokratske kandidatke Hillary Clinton ne bi volila pod nobenim pogojem.

Zanimivo je, da je Cailtyn Jenner zaradi svoje politične usmeritve deležna več ostrih kritik kot pa zaradi spremembe spola.

Oglejte si, kako je nastajala podoba Caitlyn, objavljena na naslovnici revije Vanity Fair:

 

Ne spreglejte