Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 7. 2016,
10.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

atletika Rio 2016 Olimpijske igre Rio de Janeiro

Nedelja, 10. 7. 2016, 10.33

6 let, 7 mesecev

Ameriške kvalifikacije za OI

Gatlin z 19,75 znova vrgel rokavico Boltu, Gay brez Ria, Lagat pri 41 letih do petih OI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Justin Gatlin ameriške kvalifikacije | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Ameriške kvalifikacije v atletiki za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru so prinesle veliko veselja za 41-letnega Bernarda Lagata, ki si je na 5000 m pri 41 letih pritekel vozovnico za Brazilijo, ter razočaranje za Ariesa Merritta, ki je bil na 110 m z ovirami prepočasen in zaostal tik za najboljšo trojico, ki si je priborila OI.

Vrhunec dneva je bil moški finale v teku na 200 metrov, ki ga je dobil Justin Gatlin, ki je s časom 19,75 postavil tudi najboljši izid sezone na svetu. S prav tako odličnim časom 19,79 je bil drugi LaShawn Merritt, sicer najhitrejši pred dnevi na 400 metrov, ki se še ni dokončno odločil, ali bo v Riu tekel v obeh disciplinah. Mesto v ekipi si je zagotovil še Ameer Webb, ki je tekel točno 20,00. Srednješolca Noah Lyles (20,09) in Michael Norman (20,14) sta ostala brez iger na četrtem in petem mestu, sta pa to šprinterja, o katerih bomo v prihodnosti še veliko slišali. Šele šesti je bil eden najhitrejših šprinterev vseh časov Tyson Gay (20,38), ki prav tako ostaja brez Ria. V teku na 100 metrov je bil peti.

Svetovni rekorder je bil šokiran

Aries Merritt je ostal brez Ria. | Foto: Reuters Aries Merritt je ostal brez Ria. Foto: Reuters Branilec olimpijskega naslova in svetovni rekorder Aries Merritt je septembra lani prestal presaditev ledvice, okreval in se vrnil na atletske steze, v Eugenu, kjer se ameriški atleti borijo za vozovnice za Rio, celo tekel svoj najboljši čas v sezoni, a ostal brez mesta med najboljšimi tremi, ki prinašajo olimpijski nastop. Zmagal je Devon Allen s časom 13,03 sekunde, drugi je bil Ronnie Ash, tretji Jeff Porter, ki je uro ustavil pri 13,206, Merritt pa je tekel 13,22 sekunde.

"Bil sem prekratek, imel sem občutek, da sem drugi ali tretji. Ko se je izkazalo, da sem četrti, sem bil šokiran. Težko mi je, ker ne grem v Rio. Toda glede na okoliščine sem dal od sebe vse najboljše. Škoda, da me ne bo na OI, ker se zavedam, da bom čez šest tednov v veliko boljši formi," je dejal 30-letni Merritt.

To je moj največji dosežek

Takole se je Bernard Lagat veselil uvrstitve na pete olimpijske igre. | Foto: Reuters Takole se je Bernard Lagat veselil uvrstitve na pete olimpijske igre. Foto: Reuters

Veliko bolj zadovoljen je bil 41-letni veteran Lagat, ki si je z zmago na 5000 m pritekel peti olimpijski nastop. Kenijsko-ameriški atlet ni bil med favoriti, s taktično odličnim tekom pa je šokiral vse tekmece. Tek in zmago je označil za največji dosežek. "Treniram z mladimi fanti in ne verjamem, da sem star. Če se počutiš starega, boš tekel kot starec. Ti fantje me vsak dan priganjajo. Kar ste videli danes, počnemo na treningih vsak dan. To so moje šeste olimpijske kvalifikacije, petkrat sem bil uspešen. Je pa to moj največji dosežek." je dejal Lagat, ki je 5000 m zmogel v 13:35,50, tekmece pa razorožil v zadnjem krogu, ki ga je odtekel v 52 sekundah.

Ne spreglejte