Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 5. 2008,
15.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 22. 5. 2008, 15.06

8 let

Kozmus: Svetovni rekord do leta 2012, letos olimpijska medalja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Brežičan Primož Kozmus, slovenski rekorder v metu kladiva, ki je bil lani drugi na atletskem SP v Osaki na Japonskem, je napovedal, da bo skušal do leta 2012 izboljšati svetovni rekord v metu kladiva.

Tega ima zdaj v lasti Jurij Sedih (86,74 m), Rus pa ga je dosegel 30. avgusta 1986 v dresu nekdanje Sovjetske zveze na EP v Stuttgartu.

Letošnjo sezono je nameraval Kozmus začeti na mitingu za veliko nagrado (VN) IAAF v Hengelu na Nizozemskem 24. maja, dan pozneje pa naj bi se slovenski javnosti predstavil na slovenski VN Vzajemne v Slovenski Bistrici, vendar bo ti tekmi izpustil. "Zaradi lažje poškodbe, 'presekalo' me je v hrbtu zaradi nategnjene mišice, ta trenutek ne morem metati prek 80 metrov. Zato sem se skupaj s svojo ekipo in zdravniki odločil, da na teh prvih dveh tekmah ne bom nastopil. Tveganje bi bilo preveliko, glavni cilj sezone je namreč nastop na OI in temu je vse podrejeno," je odpovedi pojasnil Kozmus in dodal, da bo prvič tekmoval 8. junija na finalu atletskega pokala Slovenije.

Kozmus bo letos v Pekingu nastopil na svojih tretjih olimpijskih igrah, njegov cilj pa je osvojitev medalje. "Prav zaradi tega cilja sem se odpovedal prvima dvema mitingoma. Upam, da ne bom imel zdravstvenih težav. Zdaj imam zdravstvene težave že drugič; prvič sem si na začetku sezone natrgal mišico. Vedno doslej pa sem se dokazal in se pobral tudi po večjih padcih," je dejal Kuzmus, ki je na OI leta 2000 v Sydneyju zasedel 38. mesto, leta 2004 v Atenah pa je bil šesti. Pred OI v Pekingu bo zadnjič tekmoval 19. julija v Mariboru na slovenskem prvenstvu. Pred odhodom na OI 4. avgusta bo pet tednov preživel na svojem tradicionalnem pripravljalnem kampu na Belolasici.

Slab začetek, dober konec? Pred dobrima dvema sezonama zaradi poškodbe hrbta ni tekmoval 20 mesecev, tudi priprave na letošnjo olimpijsko sezono pa se niso začele po načrtih. "Zaradi lažje poškodbe smo morali februarja začeti z novim ciklusom priprav za OI, zato lahko rečem, da je bil začetek pripravljalnega obdobja neuspešen. Toda nadaljevanje je bilo zelo spodbudno in glede na lanske dosežke v tem času sem zdaj meter boljši. Stalno mečem prek 80 metrov, po vrnitvi iz priprav v Medulinu pa sem že presegal 81 metrske oznake. Pri vadbi je bil poudarek na specialni moči, predvsem metom težjih kladiv, tudi do 16 kilogramov. Zato imam višjo raven rezultatov glede na prejšnje sezone in lahko lažje pričakujem tudi kakšen presežek," je pojasnil Kozmus.

"Poleg Keva so v moji ekipi še fizioterapevt Khalid Nasif, bioterapevt in strokovnjak za psihološko pripravo Marjan Ogorevc ter strokovnjak za prehrano in maser Sevrin Lipovšek. Brez sponzorjev, GEN Eenergije, Mobitela, Krke in Geoplina ter še nekaj manjših pa prav tako ne bi mogel tako napredovati in si zastavljati tako visokih ciljev," je na predstavitvi v Šmarjeških Toplicah dejal devetindvajsetletni Kozmus, ki je član brežiškega kluba Fit. Na večni lestvici metalcev kladiva vseh časov je na 27. mestu, slovenski rekord (82,30 m) pa je postavil 10. julija leta 2007 v Bydgoszcu na Poljskem.

Kladivo je začel trenirati pred 15 leti, ves čas pa je njegov trener Vladimir Kevo, ki je bil slovenski rekorder, preden mu je rekord odvzel prav Kozmus. "Primož ima vrhunsko tehniko, najboljšo trenutno na svetu, vendar ima velike rezerve v specialni moči (trideset odstotkov) in splošni moči (deset odstotkov). Na tem smo v pripravah veliko delali in ocenjujem, da je cilj - svetovni rekord, realen. Najboljša leta za met kladiva so med 29. in 33. leti, zato bo naslednji olimpijski ciklus do iger v Londonu najboljši," je pojasnil Kevo. Sedih je svetovni rekord dosegel, ko je bil star 31 let, pri 28 letih, ko je Kozmus vrgel največ 82,30 metra, pa je Sedih vrgel 80,94 metra.

Poleg medalje na letošnjih OI in svetovnega rekorda si je za cilj v sezoni zadal met okrog 84 metrov, poleg tega pa še uvrstitev v vsaj tri finala na velikih tekmovanjih v naslednjih petih letih, od tega osvojitev najmanj enega odličja.

"Veseli me, da ima Slovenija takega športnika, takega atleta, ki pogumno napoveduje svetovni rekord. Kozmus je človek, ki se je v polnosti posvetil atletiki in doslej uresničil vse cilje. Želim si, da v prihodnje ne bi capljali za drugimi, ampak da bi Slovenci na nekaterih področjih postavljali svetu mejnike," je ocenil predsednik Atletske zveze Slovenije (AZS) Peter Kukovica. Na predstavitvi je bil tudi Kozmusov someščan Andrej Vizjak, minister za gospodarstvo.

Ne spreglejte