Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
25. 9. 2014,
18.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Primož Kozmus kladivo

Četrtek, 25. 9. 2014, 18.58

6 let, 7 mesecev

Kozmus: Čim prej želim ujeti priključek z najboljšimi

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Primož Kozmus nad letošnjo sezono ne more biti navdušen, a pravi, da si s tem ne beli glave, saj glavni cilj ostajajo olimpijske igre v Riu de Janeiru, kjer želi stopiti na najvišjo stopničko.

Letošnja atletska sezona je za Primoža Kozmusa končana, hkrati pa se je za najuspešnejšega slovenskega atleta vseh časov že začelo novo pripravljalno obdobje. Pretekli konec tedna je z zmago na premiernem tekmovanju Balkanation v Ljubljani reprezentanci pomagal do naslova ekipnih balkanskih prvakov, dolžine njegovih metov pa so bile daleč od vrhunskih. To je pričakoval in tudi napovedal, njegove napovedi pa so običajno bolj točne od vremenskih.

"Po evropskem prvenstvu v Zürichu sem si vzel en mesec premora, tako da je rezultat realen. Želel sem si meta prek 70 metrov, kar mi je v zadnjem poskusu tudi uspelo (70,66 metra). Vedel sem, da bo težko, a to gledam kot na dobro izhodišče pred začetkom priprav na naslednjo sezono. Zdaj bom nadaljeval treninge," je dejal Kozmus, ki je na uradni tekmi kladivo manj zalučal daljnega leta 2001: "Čeprav so rezultati slabši, sem vesel, da nam je uspelo zmagati. Ekipne tekme so vedno najlepše in najbolj zanimive tudi za občinstvo. Takšna tekma je pomembna za naš prostor, na njej se da graditi. V Sloveniji ne moremo organizirati diamantne lige, za srednji rang atletov pa je to idealno tekmovanje."

Nad sezono ni ne navdušen ne pretirano razočaran

Kozmus v letošnji sezoni ni veliko tekmoval. Začel je konec maja v Slovenski Bistrici in njegov met, ki je bil dolg 72,47 metra, je že dal vedeti, da bo pot do tako želene medalje na EP, ki je v njegovi bogati zbirki odličij še ni, izjemno težka. Izkazalo se je, da pretežka, saj je po v finalu s slovitega štadiona Letzigrund odkorakal "zgolj" s šestim rezultatom.

"Sezona res ni bila najboljša. Cilj je bila medalja na EP, česar mi ni uspelo uresničiti. V pripravljalnem obdobju sem imel precej težav s hrbtno mišico, kar se je pozneje odrazilo v fizični pripravi, ki je bila na prenizki ravni. Seveda nad sezono nisem navdušen, a tudi pretirano razočaran ne. S tem si ne bom belil glave. Gremo naprej, cilj ostajajo olimpijske igre v Riu de Janeiru," je komentiral Brežičan, ki bo v naslednjih dneh dopolnil 35 let, o ciljih pa dodal naslednje: "Sprva moram ujeti priključek z najboljšimi. Zadnje čase mi vedno nekaj nagaja. Upam, da mi tokrat uspe."

Za naslednjo sezono se bo pripravljal v domačem okolju, čeprav so bile v igri priprave v ZDA, nad katerimi je bil pred leti navdušen. A kot sam pravi, morebitne težave lažje rešuje doma. Sezona 2015 še ni olimpijska, a bo avgusta na sporedu svetovno prvenstvo. Potekalo bo v Pekingu, na katerega ima Primož še posebej lepe spomine, saj je tam postal olimpijski prvak.

Ne spreglejte