Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 4. 2021,
10.46

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

Neja Kršinar Mitja Krevs Primož Kobe

Sobota, 10. 4. 2021, 10.46

3 leta

Pred maratonom v Sieni

Primož Kobe in Neja Kršinar na letališki stezi v lov za olimpijsko vozovnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Neja Kršinar Primož Kobe novomeški polmaraton | Slovenska tekača Neja Kršinar in Primož Kobe bosta v nedeljo na maratonu v Sieni, speljanem po letališki stezi, skušala doseči normo za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu.  | Foto novomesto21

Slovenska tekača Neja Kršinar in Primož Kobe bosta v nedeljo na maratonu v Sieni, speljanem po letališki stezi, skušala doseči normo za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu.

Foto: novomesto21

Slovenski atleti Primož Kobe, Neja Kršinar in Mitja Krevs bodo jutri, 11. aprila, v Sieni nastopili na maratonu, ki bo speljan na tamkajšnji letališki stezi. Kobe in Kršinarjeva si želita doseči normo za nastop na letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu. Organizatorji bodo maratonsko preizkušnjo zaradi previsokih temperatur v prestolnici pripravili v Sapporu.

Primož Kobe, ki že ima olimpijsko izkušnjo (leta 2012 je nastopil na olimpijskih igrah v Londonu), je že večkrat povedal, da si letos želi maraton preteči v času mednarodne norme (2:11:30), kar bi bil hkrati tudi nov državni rekord, ki si ga že dve desetletji uspešno lasti Roman Kejžar (2:11:50).

Primož Kobe
Sportal Olimpijske sanje bo lovil na letališki stezi

Kobe je svoj sanjski maraton odtekel 22. aprila 2012 v Linzu. Doseženi čas 2:14:50 ga je takrat popeljal tudi na olimpijske igre. Letos se je povsem posvetil pripravam na maraton, saj se zaveda, da je to njegova zadnja priložnost za preboj v olimpijsko areno. Že jutri bo nastop na športnem vrhuncu tega leta skušal uloviti na letališču v Sieni, kjer bodo organizatorji izpeljali maraton. Nastopilo bo okrog 100 maratoncev, kar precej izmed njih bo lovilo olimpijske norme.

"Trasa je povsem ravna in je speljana na letališki stezi, kar pomeni, da organizatorjem ni treba zapirati niti cest. Morda je maraton na sporedu res zgodaj, a tako je, poskušal se bom kar najbolje pripraviti in dati od sebe vse, kar zmorem. Še enkrat, cilji so res zelo visoki in državni rekord je res zelo hiter, bomo videli, kaj bo," je pred nastopom v Italiji za Sportal napovedal 39-letni Novomeščan.

Slovenski rekord v maratonu še vedno držita Roman Kejžar (Torino 2000 - 2:11:50) in Helena Javornik (Amsterdam 2004 - 2:27:33).

Na nastop na olimpijskih igrah še vedno lahko računa tudi Neja Kršinar, ki bo na nedeljskem maratonu v Sieni, sredi toskanskih gričev, skušala postaviti nov osebni rekord.

Sportal Hitro, hitreje, najhitreje? Neja Kršinar za kar sedem minut izboljšala svoj osebni rekord.

29-letna atletinja, ki je začetek tega leta tako kot Kobe preživela na intenzivnih pripravah v Keniji, je velik napredek pokazala konec lanskega leta, ko je v Valencii maraton pretekla v času 2:36:27, s čimer je za kar sedem minut izboljšala svoj osebni rekord.

Na lestvici slovenskih maratonk tako zaseda tretje mesto, do norme za nastop na olimpijskih igrah (2:29:30) pa jo še vedno loči sedem minut.

Na maratonu v Sieni bo tekel tudi Mitja Krevs. | Foto: Sportida Na maratonu v Sieni bo tekel tudi Mitja Krevs. Foto: Sportida

Na maratonu v Sieni bo tekel tudi Mitja Krevs, ki je v drugačnem položaju kot Kobe in Kršinarjeva. Do zdaj je pretekel le tri maratonske razdalje, njegov osebni rekord, dosežen leta 2015, pa je 2:26:34. Krevs se je šele zadnja leta osredotočil na cestne teke med deset in 42 kilometrov, poleg tega je tudi zaposlen za polovični delovni čas, kar pomeni, da ne more biti povsem posvečen športu. Njegov morebitni napredek v naslednjih letih bo odločil, če bo olimpijska norma cilj za OI leta 2024 v Parizu, poroča STA.

Ne spreglejte