Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
7. 7. 2017,
18.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Eliud Kipchoge maraton 2017

Petek, 7. 7. 2017, 18.42

6 let, 6 mesecev

Kipchoge potrdil nastop v Berlinu in napad na svetovni rekord

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Eliud Kipchoge | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Olimpijski maratonski prvak Eliud Kipchoge je potrdil, da bo nastopil na letošnjem maratonu v Berlinu, kjer bo poskušal izboljšati trenutni svetovni rekord, ki znaša 2;02:57.

Svetovni rekord je prav v nemški prestolnici pred tremi leti postavil njegov rojak Dennis Kimetto. Tudi Kipchoge je v Berlinu že slavil. Najhitrejši je bil leta 2015 (2;04:00), a je imel takrat nekaj težav s tekaškimi copati, saj so mu vložki zlezli iz copat, zaradi česar je imel krvave žulje.

Da je Kenijec sposoben podreti svetovni rekord, je dokazal letos maja, ko je v Monzi maratonsko preizkušnjo, ki je minila v posebnih pogojih, pretekel v času 2;00:25.

''V Monzi sem bil zelo blizu meje dveh ur, v Berlinu pa verjamem, da bo prava priložnost, da popravim tudi uradni svetovni rekord,'' je napovedal 32-letni Kenijec.

Bo Eliud Kipchoge jeseni postavil svetovni rekord?

  • Da
    91,67 %
    11 glasov
  • Ne
    8,33 %
    1 glasov
Oddanih 12 glasov

Izjemna maratonska kariera

Kipchoge se je leta 2013 prvič preizkusil v maratonu in takoj zmagal z izjemnim časom 2;05:30. V zadnjih štirih letih je nanizal še zmage v Rotterdamu, Chicagu, Berlinu in dvakrat v Londonu. V britanski prestolnici je lani za osem sekund zgrešil svetovni rekord, a z rezultatom 2;03:05 postal drugi najhitrejši maratonec vseh časov (nekaj mesecev pozneje je v Berlinu hitreje tekel Bekele).

Olimpijsko zlato vrhunec kariere

Lani je z zmago na olimpijskem maratonu v Riu postal eden od najboljših maratoncev vseh časov. V Braziliji  je nastopil na svojem osmem maratonu v karieri in zmagal sedmič. Poražen je bil le na svojem drugem maratonu leta 2013 v Berlinu, ko je zaostal samo za rojakom Wilsonom Kipsangom, ki je na tisti tekmi postavil svetovni rekord.

Eliud Kipchoge si je v Riu izpolnil otroške sanje. | Foto: Reuters Eliud Kipchoge si je v Riu izpolnil otroške sanje. Foto: Reuters

Do olimpijske zmage ni nobenega maratona pretekel počasneje od časa 2;05:30, tako da je bil njegov olimpijski maraton v Riu daleč najpočasnejši, a pomeni daleč največji uspeh. Rezultat na velikih tekmovanjih namreč ni bistvenega pomena, šteje predvsem uvrstitev, on pa je osvojil zlato.

Ne spreglejte