Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
7. 7. 2017,
21.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Velika planina gorski tek

Petek, 7. 7. 2017, 21.10

6 let, 6 mesecev

Dan pred evropskim prvenstvom v gorskih tekih

Kdo bo prvi na vrhu Velike planine?

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Velika planina EP otvoritev | Foto Nina Klisarič

Foto: Nina Klisarič

Slovenija te dni gosti najboljše evropske gorske tekače, ki se bodo za naslove pomerili v soboto. Tekli bodo na Veliko planino.

Danes se je s slavnostnim odprtjem začelo 16. evropsko prvenstvo v gorskih tekih, zares pa bo šlo v sobotnih dopoldanskih urah, ko bo na sporedu tekmovalni del. Po mimohodu vseh udeležencev so zbrane pozdravili tudi Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, Marjan Šarec, župan Občine Kamnik, ter Gabriela Szabo, članica sveta Evropske atletske zveze.

Slovenski gorski tekači so bili v preteklosti izjemno uspešni na velikih tekmovanjih, saj so z evropskih in svetovnih prvenstev prinesli več kot 50 odličij. Zadnjo medaljo na evropskem prvenstvu je leta 2014 osvojila Mateja Kosovelj, ki je bila srebrna, a je letos ne bo na štartu.

Turek, ki je prvi favorit, je redni gost Slovenije

Ahmet Arslan | Foto: Grega Valančič/Sportida Ahmet Arslan Foto: Grega Valančič/Sportida Prvi favorit evropskega prvenstva je zagotovo Ahmet Arslan. Turški gorski tekač je dolgoletni znanec s slovenskih prizorišč (Grintovec, Šmarna gora, Velika planina, Planica) in ima najbogatejšo bero osvojenih naslovov evropskega prvaka v dosedanjih 15 izvedbah.

V letih 2007 do 2012 je bil na evropskih prvenstvih nepremagljiv in osvojil kar zaporedni niz šestih zlatih kolajn, leta 2013 pa še bron. Je tudi lanski zmagovalec najtežjih tekaških 400 metrov na svetu – Red Bull400 v Planici. Zadnja leta je to njegova specialnost. Leta 2011 je zmagal tudi na teku na Šmarno goro in na teku na Grintovec.

Nesporna prva in edina kandidatka za evropsko krono med dekleti je šestkratna svetovna prvakinja, Avstrijka Andrea Mayr.

Proga je nekoliko drugačna kot tista leta 2010

Velika planina gorski tek 2010 | Foto: Peter Kastelic Foto: Peter Kastelic Članska proga je dolga 12 kilometrov. Štart bo v Eko resortu pod Veliko planino, proga pa bo potekala mimo cerkvice na Sv. Primožu čez Pasje pečine do Male planine do cilja na Gradišču na Veliki planini. Tekači bodo morali premagati kar 1.295 metrov višinske razlike. Nekoliko manj kilometrov in višinskih metrov čaka članice in mladince, ki bodo štartali na Sv. Primožu, najkrajšo progo pa bodo imele mladinke s štartom na Kisovcu. Za preostale tekače bo na dan prireditve tudi odprta tekma (Open Race).

Proga je tako nekoliko spremenjena od tiste, ki je gostila svetovno prvenstvo leta 2010.

Slovenska reprezentanca:

Mladinci: Tine Habjan, Nejc Uršič, Tine Hren, Rok Sušnik
Članice: Mojca Koligar, Klementina Lemut, Mihaela Tušar, Maja Peperko
Člani: Miran Cvet, Rok Bratina, Gašper Bregar, Luka Kovačič

Velika planina EP otvoritev | Foto: Nina Klisarič Foto: Nina Klisarič

Tekmovanje bodo izvedli v štirih kategorijah, več kot 200 tekmovalcev pa prihaja iz 26 držav. Na štartu bo 52 mladincev, 39 mladink, 68 članov in 64 članic. Prve bodo ob 10. uri štartale mladinke, zadnji pa člani ob 11.15.

Proge Start Cilj Dolžina Vzpon Spust
Člani Eco Resort (440 m) Gradišče (1660 m) 11,9 km 1295 m 75 m
Članice, mladinci Primož (700 m) Gradišče (1660 m) 8,3 km 1035 m 75 m
Mladinke Kisovec (1240 m) Gradišče (1660 m) 4,4 km 430 m 10 m
Ne spreglejte