Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sreda,
23. 8. 2017,
17.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Justin Gatlin IAAF London 2017

Sreda, 23. 8. 2017, 17.33

6 let, 6 mesecev

Justin Gatlin se je uradno opravičil

''Žal mi je. Opravičujem se za vse svoje napake.''

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Justin Gatlin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški šprinter Justin Gatlin, ki je v začetku meseca postal svetovni prvak v teku na 100 metrov in končal zmagovalno ero Usaina Bolta, se je še enkrati uradno opravičil za svoje dopinške prekrške.

Justin Gatlin je na svetovnem prvenstvu v Londonu zmagal v teku na 100 metrov in prehitel tudi Jamajčana Usaina Bolta. Tega niso odobravali gledalci na olimpijskem štadionu, ki so njegovo slavje pospremili z glasnimi žvižgi. Američan se je zaradi tega odpovedal tudi častnemu krogu.

Še enkrat se je opravičil, čeprav je to storil že pred leti

''Če želijo uradno opravičilo … žal mi je, žal mi je. Opravičujem se za vse slabosti, ki sem jih doprinesel športu. Ljubim šport, zato sem se vrnil, da pokažem, kaj zmorem. Trdo sem garal, da bi popravil svoje napake,'' je za medijsko hišo ITV News dejal Gatlin in razkril, da se je Mednarodni atletski zvezi že pred leti pisno opravičil: ''Pred zaslišanjem, preden sem prejel kazen, sem napisal opravičilo.''

Razlog za njegovo nepriljubljenost je dejstvo, da je že dvakrat prestal kazen zaradi dopinškega prekrška. | Foto: Reuters Razlog za njegovo nepriljubljenost je dejstvo, da je že dvakrat prestal kazen zaradi dopinškega prekrška. Foto: Reuters

Gatlin je v svoji karieri osvojil štiri olimpijske medalje, edino zlato v Atenah leta 2004, ter sedem medalj s svetovnih prvenstev. Zadnjo je osvojil pred 12 leti v Helsinkih, kjer je osvojil dvojno krono.

Sledili sta dve stvari: dopinški prekršek in Usain Bolt. Prvi je poskrbel, da štiri leta ni tekmoval, zaradi Jamajčana pa je osvajal zgolj srebrne medalje. Američan je bil v teku na 100 metrov srebrn tako v Moskvi leta 2013 kot v Pekingu pred dvema letoma, ko je bil že zelo blizu zmage, a mu je zmanjkala stotinka sekunde.

"Začel sem se ukvarjati s programom, kjer sem mlade ozaveščal o pasteh na športni poti, o tem, kako se izogniti napačnim ljudem in kako početi prave stvari. Za te stvari sem se odločil sam," je še dejal Gatlin, ki ne ve, zakaj njegovega pisnega opravičila niso objavili: "Pismo, ki sem ga napisal in je prišlo v javnost šele leta 2015, so skrivali šest let. Ne vem, zakaj, a sem se že tedaj opravičil."

Američana so z žaljivkami in neodobravanjem zasuli tudi na podelitvi medalj, kar ga je prizadelo. "Prizadelo me je, ker nisem bil tam le zaradi sebe. Predstavljal sem svojo državo. Zmagal sem za ljudi, ki so gledali tekmo doma pred televizijskimi zasloni," je dodal ameriški veteran.

Doping zaznamoval njegovo kariero

Gatlin šest let ni smel tekmovati. | Foto: Reuters Gatlin šest let ni smel tekmovati. Foto: Reuters Njegovo ime vsak povezuje z dopingom, od tod tudi neodobravanje navijačev po vsem svetu. Američana so namreč dobili kar dvakrat. Prvič že leta 2001, ko si je pomagal z amfetamini. Prejel je dvoletno prepoved nastopanja, ki pa so jo po pritožbi razpolovili. Gatlin je namreč dejal, da je bil test pozitiven na podlagi zdravil, ki jih jemlje že od otroštva, ko so mu diagnosticirali motnje pomanjkanja pozornosti. Napako je priznala tudi Ameriška protidopinška komisija, ki je v sklepnem poročilu zapisala, da Gatlin ni grešil in ni imel namena grešiti.

Leta 2006 je bil ponovno pozitiven, tokrat na testosteron, krivdo pa je znova zanikal. Takrat je treniral pri Trevorju Grahamu, čigar osem varovancev je padlo na dopinškem testu. 22. avgusta tistega leta je Gatlin sprejel osemletno prepoved nastopanja, dosmrtni prepovedi pa se je izgonil, ker je obljubil, da bo sodeloval z protidopinškim osebjem, in zaradi posebnih okoliščin, v katerih je bil njegov test pozitiven. Američan se je znova pritožil, decembra leta 2007 pa so njegovi pritožbi delno ugodili in mu ponovno razpolovili kazen, ki je tako znašala štiri leta prepovedi nastopanja na vseh tekmovanjih. Izbrisali so tudi njegov tedanji svetovni rekord, ki je znašal 9,77. Na atletske steze se je vrnil avgusta 2010.

Na svetovnem prvenstvu v Daeguju leta 2011 se mu še ni uspelo prebiti do finala, na vseh naslednjih velikih tekmovanjih pa je osvajal medalje. Na olimpijskih igrah v Londonu je bil v teku na 100 metrov bronast, lani v Riu pa srebrn.

 

Ne spreglejte