Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
26. 9. 2014,
22.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 26. 9. 2014, 22.50

8 let

Jure Košir: Ne bi se rad plazil pod Brandenburškimi vrati

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jureta Koširja ni treba posebej predstavljati, marsikdo pa najbrž ne ve, da ga v nedeljo čaka prvi maratonski preizkus. Kaj je povedal pred odhodom v Berlin?

Jure Košir je vrhunec smučarske kariere dosegel leta 1994, ko je v Lillehammerju osvojil bronasto olimpijsko medaljo v slalomu. Smuči je v kot postavil leta 2006, v zadnjih letih pa je tudi on podlegel slovenski tekaški evforiji. Večkrat ga je mogoče srečati na kakšni od tekaških prireditev, letos pa si je zadal poseben izziv.

"Letos sem dopolnil 42 let, tako da sem se odločil, da pretečem svojih prvih 42 kilometrov. Tek je že nekaj časa del moje športne aktivnosti, vendar sem se ga lotil nesistematično. Januarja sva se s prijateljem odločila, da skupaj začneva ta projekt, trenirala sva sistematično, po programu, in mislim, da je pravi čas, da pretečem prvi maraton. K sreči se mi je ponudila priložnost nastopiti v Berlinu, za katerega pravijo, da je lep, preprost in najhitrejši, kar v mojem primeru pomeni tudi najlažji," je v šali povedal Košir, ki je potreboval kar nekaj časa, da se je iz smučarja prelevil v tekača.

Prestrukturiral telo in izgubil 15 kilogramov

"Moja smučarska kariera mi pri teku prav nič ne pomaga, je prej ovira. Ukvarjal sem se s športom, kjer obremenitve trajajo do minute in pol. Soliden sem bil do razdalje 600 metrov, a sem bil slab aeroben športnik. Moje mišice niso tekaške. Začeti sem moral povsem od začetka. Prestrukturiral sem telo, izgubil 15 kilogramov mišične mase. Zdaj se veliko bolje počutim, težave s hrbtom so izginile. Všeč mi je, kar trenutno počnem," je o teku in pripravah na berlinski maraton povedal Košir, ki se je začel resneje pripravljati januarja.

Mu bo uspelo v cilj priteči prej kot v štirih urah?

"S tekom se ukvarjam povsem rekreativno. Nimam nikakršnih ambicij in se tudi ne nameravam množično udeleževati maratonov. Raje tečem v naravi. V Berlinu pa imam tri cilje: glavni je, da pridem v cilj; drugi je, da maraton pretečem pod štirimi urami, in tretji, da ob tem čim manj trpim. Ne bi rad delal kakšne drame in se plazil pod Brandenburškimi vrati," je še dodal nekdanji smučarski as, ki bo eden od redkih smučarjev, ki so premagali maratonsko razdaljo.

Ne spreglejte