Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
1. 12. 2007,
14.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 14.30

8 let

Junaka sta Radcliffova in Lel

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Paula Radcliff in Martin Lel sta zmagovalca enega največjih maratonov - maratona v New Yorku. Oba sta odpor svojih dveh konkurentov strla v zadnjem kilometru.

Prve so na štartno črto stopile najboljše predstavnice nežnejšega spola, 22 minut za njimi pa še moški ter vsi ostali udeleženci teka. Rekreativne tekmovalke namreč štartajo skupaj z moškimi, da jih kasneje ne bi ovirale.

Ker so organizatorji letos uvedli novost in ukinili ''tempo'' tekače je narekovanje ritma, kot je bilo tudi pričakovati, prevzela Paula Radcliffe. Edina, ki ji je lahko sledila je bila Etiopijka Gete Wami, saj je že po prvih štirih kilometrih odpadla tudi aktualna svetovna prvakinja iz Osake, Kenijka Ndereba. Britanka in Etiopijka sta nato večino proge pretekli skupaj, le da je Wamijeva prepustila vodstvo svetovni rekorderki, sama pa vseskozi tekla v njenem zavetrju. Ko sta skupaj pritekli do zadnjega kilometra pred ciljem je bilo jasno, da bo imela novopečena mamica, ki je letošnjega januarja rodila hčerko Islo, precejšnje težave. Vse je kazalo na to, da se lahko ponovi zgodba iz leta 1999, ko je na svetovnem prvenstvu v Sevilli v teku na 10.000 metrov Wamijeva slavila pred Radcliffovo.

Ko je Etiopijka 500 metrov pred ciljem prvič na tekmi prešla v vodstvo in si v hipu pritekla nekaj korakov prednosti ter je kazalo, da bo svetovna rekorderka, ki je zmagala kar šest od sedmih maratonskih nastopov (odstopila je le na olimpijskem maratonu v Atenah), premagana. A kakor je Etiopijka hitro potegnila, je tudi nerazumljivo hitro upočasnila svoj korak ter preprosto pustila prosto pot do zmage Britanki, ki je ciljno črto prečkala v času 2:23:09. Wamijeva je zaostala 24 sekund, tretje mesto pa si je pritekla predlanska in lanska zmagovalka, Jelena Prokopcuka.

Uresničil napovedi

Moški tek, se je razvijal podobno kot ženski, le da se je vodilna skupina ''razbila'' dosti kasneje. V zadnjih kilometrih sta v boju za zmago ostala le še Kenijec Martin Lel in Maročan Abderrahim Goumri, ki pa pričakovano ni bil kos v ciljnem šprintu hitrejšemu Kenijcu. Lel, ki je v New Yorku na najvišji stopnički stal že leta 2003, je v cilj pritekel v času 2:09:04. Goumri je na drugem mestu zaostal 12 sekund, tretjeuvščeni Južnoafričan Henrick Ramaala, ki je v New Yorku slavil leta 2004, pa je dosegel čas 2:11:24.

Zanimivo je, da je na isti progi današnji zmagovalec tekel dve sekundi počasneje kot včerajšnji zmagovalec ameriških kvalifikacij za olimpijski nastop Ryan Hall.

Na maratonu so nastopila tudi nekatera znana imena iz ostalih vrhunskih športov. Tako je Lance Armstrong končal na 233. mestu, njegov čas 2:46:43 pa je zavidljiv.

Ne spreglejte