Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sreda,
26. 3. 2008,
17.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 26. 3. 2008, 17.47

6 let, 6 mesecev

Jolanda Čeplak je kriva

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V prostorih Atletske zveze Slovenije je potekala maratonska seja disciplinskega senata o dopinškem primeru Jolande Čeplak, ki je bila spoznana za krivo jemanja nedovoljenih poživil.

Seja disciplinskega senata Atletske zveze Slovenije (AZS) je zaradi občutljivih in osebnih tem na željo senata in obrambe atletinje potekala za zaprtimi vrati, Jolanda Čeplak pa je bila zaradi bolezni odsotna.

Disciplinski senat so sestavljali Slavko Černe, Tomaž Hrovat in Mario Mohorovič, seje pa so se udeležili še pravni zastopnik Čeplakove Gorazd Južina, biokemičarka in imunologinja dr. Vladka Čurin Šerbec ter predsednik protidopinške komisije AZS Tadej Malovrh.

Razprava se je začela ob 17.15 uri, napovedana tiskovna konferenca, kjer naj bi vodstvo AZS javnosti predstavilo končno odločitev senata, pa je bila odpovedana, saj po sedmih urah uradnega sklepa senata še ni bilo. Vrata pisarne AZS so se odprla nekaj minut po polnoči, ko je pred novinarje stopil predsednik senata Slavko Černe: "Senat disciplinske komisije je zelo težko odločal, a se je odločil da je Jolanda Čeplak kriva.''

Čeplakova je bila 18. julija lansko leto pozitivna na nenapovedanem dopinškem testu v Monaku. V njenem vzorcu urina so našli sledi umetnega eritropoetina (EPO), testiran pa je bil tudi vzorec B, ki je 25. julija 2007 potrdil rezultate vzorca A. "Postopek odvzema in testiranja je bil sicer zelo površno voden, a je atletinja podpisala, da je potekal pravilno, vzorec B pa je bil kasneje nedvoumno pozitiven. Antidopinška komisija AZS , na čelu s predsednikom Tadejem Malovrhom, je hotela to izpodbiti in je zahtevala dodatne ugotovitve in informacije o postopkih. Prišlo je tudi do strokovnih razhajanj med Malovrhom in dr. Čurinovo, a dokazi niso prepričali, da bi bil vzorec, tudi z malo drugačnimi postopki, lahko negativen," je pojasnil Černe.

Malovrh: ''Nič novega.''

Južina in dr. Čurinova po zaslišanju nista želela dajati izjav, Malovrh pa je povedal, da današnja seja ni prinesla nič novega, saj komisija ni dobila nobenih novih dokazov o tem, da bi bil test lahko lažen.

Černe je še poudaril, da bi bila seja zaradi odsotnosti Čeplakove lahko prestavljena, a se njen zastopnik s tem ni strinjal. Prav tako ni počakal na dokončno razsodbo, saj se je strinjal, da se ga obvesti po elektronski in navadni pošti. Na enak način je bila že obveščena tudi Jolanda Čeplak.

"Čeplakova ima sedaj možnost, da se v roku osmih dni po prejemu pritožbe pritoži na upravni odbor AZS, kar osebno tudi pričakujem, da se bo zgodilo. Lahko se pritoži tudi na Mednarodno arbitražno razsodišče za šport v Luzani, a je najbolje, da najprej doma izkoristi možnosti znotraj AZS," je ob koncu še povedal Černe.

Dvoletna prepoved nastopanja Kazen, dve leti prepovedi nastopanja na vseh tekmovanjih, je Čeplakovi začela teči 25. julija 2007, ko je bil vzorec B potrjen kot pozitiven.

Čeplakova je pred suspenzom zadnjič nastopila na tekmi v italijanskem Lignanu lanskega julija in slavila v teku na 800 metrov s časom pod dvema minutama. Po nekaterih informacijah svetovna dvoranska rekorderka po dolgem začetnem šoku že pridno trenira in kot vse kaže to ni bil njen zadnji nastop na atletskih stezah.

Ne spreglejte