Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
2. 3. 2017,
8.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

evropsko prvenstvo Beograd 2017 Luka Janežič

Četrtek, 2. 3. 2017, 8.40

6 let, 6 mesecev

Luka Janežič pred nastopom na EP

Janežič: Cilj je finale, tam pa je vse mogoče

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Luka Janežič | Foto Reuters

Foto: Reuters

Luka Janežič bo na evropskem dvoranskem prvenstvu, ki se bo začelo v petek, glavni slovenski adut za medaljo. Če jo bo želel osvojiti, bo moral izpeljati tri odlične teke.

Slovenski rekorder v teku na 400 metrov bo na štartu s petim najboljšim izidom sezone v Evropi, kar nedvomno pomeni, da bo med favoriti tudi za medaljo. "Cilj je finale, kjer pa je vse mogoče. Lahko si prvi ali zadnji. Dobro sem pripravljen in upam, da bom to dokazal," ne skriva apetitov 21-letni šprinter.

Cilj je finale. | Foto: STA , Cilj je finale. Foto: STA , "V tej sezoni imam stabilno formo, sem samozavesten, ker sem veliko tekmoval, dosegel dobre izide in uvrstitve. Sem tudi zmagal, kar je zelo dobro za samozavest. Sezona je zelo dobra, manjka še pika na i, državni rekord, ki ga lahko dosežem v Beogradu," je pred odhodom na vlak povedal Janežič, ki je pred dvanajstimi dnevi na močnem dvoranskem atletskem mitingu v Birminghamu osvojil tretje mesto. Njegov izid 46,38 je bil le za šest stotink slabši od njegovega državnega rekorda (46,32), ki ga je odtekel lani v Linzu.

Na prvenstvu bo nastopilo 567 atletov iz 48 držav. Največjo reprezentanco bo imela Nemčija, ki šteje 46 atletov. Na zadnjem prvenstvu v Pragi je tekmovalo 643 atletov, tokrat pa se pozna predvsem odsotnost ruskih atletov. Rusija je še naprej suspendirana po ukazu Mednarodne atletske zveze IAAF. Najmlajši tekmovalec bo armenski šprinter Gayane Chiloyan, ki je star komaj 16, najizkušenejši pa bo 40-letni legendarni italijanski skakalec v daljino Fabrizio Donato.

Hkrati poudarja, da rezultati na velikih tekmah niso bistvenega pomena, šteje le uvrstitev, zato se s časom ne obremenjuje: "Če bom tekel v finalu, to v vsakem primeru pomeni hiter tek, in v tem primeru bi lahko padel tudi rekord."

Lestvica najboljših izidov sezone v teku na 400 m:
1. Pavel Maslak (Češ) 45,80
2. Oscar Husillos (Špa) 45,92
3. Karsten Warholm (Nor) 45,96
4. Lucas Bua (Špa) 46,23
5. Luka Janežič (Slo) 46,35
. Samuel Garcia (Špa) 46,35

Mlad, a izkušen

Med olimpijskim nastopom v Riu. | Foto: Stanko Gruden, STA Med olimpijskim nastopom v Riu. Foto: Stanko Gruden, STA Janežič ima kljub mladosti že bogate atletske izkušnje, saj je nastopil praktično že na vseh največjih tekmovanjih. Lani je bil v Amsterdamu tudi v vlogi favorita, zato ga to ne obremenjuje. "Ne bo prvič, da sem eden izmed favoritov reprezentance. S tem se ne obremenjujem, bom pa poskušal narediti čim več. V Beogradu bo veliko navijačev, pridejo tudi moji najbližji, tako da že komaj čakam, da nastopim," dodaja Janežič, ki pri dvoranskem teku na 400 metrov ne vidi dosti prostora za taktiziranje: "Prvi dan se bo treba v obeh tekih uvrstiti na eno izmed prvih dveh mest in se neposredno uvrstiti naprej. To je taktika. Med tekom pa je vse odvisno od prvega kroga, kjer si bo treba izboriti dober položaj. Tek v dvorani je nekaj povsem drugega kot zunaj, a smo se posvečali tudi temu, tako da sem na to pripravljen. Velik poudarek bo predvsem na regeneraciji med teki." Edinega fanta v ekipi čakajo trije teki v dveh dnevih.

Prvi dan so namreč na sporedu tako predteki kot polfinale, finale pa bo na sporedu v soboto.

V Beogradu bo evropske naslove iz Prage branilo deset atletov in atletinj. Med moškimi bodo to britanski šprinter Richard Kilty (60 m), veliki Janežičev konkurent Pavel Maslak (400 m), Turek Ali Kaya (3000 m), Francoz Pascal Martinot-Lagarde (60 m ovire), Šved Michel Torneus (daljina), Portugalec Nelson Evora (troskok) in Nemec David Storl (krogla), pri dekletih pa tekačica na 800 metrov Selina Buchel, Belorusinja Alina Talay (60 m ovire), Madžarka Anita Marton (krogla) in ljubljenka domačega občinstva Ivana Španović (troskok).
Ne spreglejte