Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
24. 9. 2017,
21.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Berlin maraton 2017 Eliud Kipchoge

Nedelja, 24. 9. 2017, 21.26

6 let, 6 mesecev

Eliud Kipchoge po maratonu v Berlinu

Hitro mu je postalo jasno, da ne bo nič s svetovnim rekordom #video

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Eliud Kipchoge Berlin 2017 | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Po petih kilometrih sem vedel, da rekorda ne bo mogoče postaviti. Proga je bila preveč mokra, polna luž, bilo je preveč spolzko," je po zmagi na berlinskem maratonu dejal Kenijec Eliud Kipchoge.

Eliud Kipchoge je kljub razmeram, ki so bile daleč od idealnih, postavil sedmi najhitrejši maratonski čas v zgodovini. V cilj je pritekel v času 2;03:32 in ponovil uspeh iz leta 2015, ko je bil prav tako najhitrejši na berlinskih ulicah. Takrat je imel težave z vložki svojih tekaških copat, tokrat mu je načrte o svetovnem rekordu prekrižalo vreme.

Do polovice v rekordnem tempu

Kljub močnemu deževju v noči pred tekmo, visoki vlažnosti in številnim lužam na progi so narekovalci tempa začeli po dogovoru, v času za svetovni rekord.

Vmesni čas na polovici proge je znašal 1;01:29, kar je bilo sicer počasneje od zahtev Kipchogeja (1;00:45), a še vedno dovolj hitro za rekord in kar 16 sekund hitreje, kot je ob rekordu tekel Dennis Kimetto, ki ostaja na vrhu lestvice vseh časov z rezultatom 2;02:57.


Oglejte si hitri povzetek maratona v Berlinu:

Najtežji maraton, še vedno verjame, da lahko postavi rekord

Kenijec, ki je letos na "laboratorijskem" maratonu v Monzi postavil čas 2;00:25, je v cilju dejal, da je bil to njegov najtežji maraton do zdaj.

"Vem, da imam v nogah svetovni rekord." | Foto: Reuters "Vem, da imam v nogah svetovni rekord." Foto: Reuters "Pogoji so bili težki, močno je deževalo, zato še vedno verjamem, da lahko izboljšam svetovni rekord. Vesel sem, da mi je v teh pogojih uspelo zmagati. Ko je Adola prevzel vodstvo, sem bil presenečen, a sem bil dovolj samozavesten, da lahko izničim njegovo prednost," je dejal 32-letni Kipchoge, aktualni olimpijski prvak v maratonu, ki je osvojil še osmo zmago na maratonski razdalji.

Poražen je bil le enkrat, v Berlinu leta 2013, ko je osvojil drugo mesto. Takrat je svetovni rekord postavil njegov rojak Wilson Kipsang, ki je tudi tokrat veljal za njegovega velikega konkurenta, a je na 30. kilometru odstopil.

V cilj berlinskega maratona je priteklo tudi 108 slovenskih tekačev, najhitrejši med njimi je bil s časom 2;45:51 Boštjan Švab.
Ne spreglejte