Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sreda,
10. 6. 2015,
21.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

diamantna liga Martina Ratej Genzebe Dibaba Oslo

Sreda, 10. 6. 2015, 21.53

8 let

Genzebe Dibaba bo v Oslu napadla rekord, na 50. obletnici tudi Ratejeva

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Četrtkov večer bo znova rezerviran za ljubitelje atletike. Miting v Oslu bo praznoval 50. obletnico. V norveškem glavnem mestu bo tudi slovenska rekorderka v metu kopja Martina Ratej.

V Oslu bo potekal šesti letošnji miting diamantne lige. ExxonMobil Bislett Games, kot se uradno imenuje, bo praznoval 50. obletnico, zato bo poleg vrhunskih aktivnih tekmovalcev v VIP-loži tudi mnogo atletskih legend, ki bodo prisostvovale jubilejni izvedbi. Med njimi bodo Sebastian Coe, Henry Rono, Steve Cram, Said Aouita, Roger Mones, Javier Sotomayor, Jan Železny

Bo Genzebe zrušila svetovni rekord sestre Tirunesh?

Genzebe Dibaba je napovedala napad na svetovni rekord, ki ga je leta 2008 na istem štadionu postavila njena starejša sestra Tirunesh.

Trikratna olimpijska prvakinja je dvanajst krogov in pol pretekla v času 14:11,15, Genzebe pa je na zadnjem mitingu diamantne lige tekla 14:19,76.

Kot zanimivost naj dodamo, da so leta 2008, ko je padel rekord, edinkrat skupaj nastopile vse tri sestre Dibaba. Poleg Tirunesh in Genzebe je nastopila tudi Ejegayehu.

Bo trepetal tudi Sotomayor?

Disciplina, kjer bi prav tako lahko bil ogrožen svetovni rekord, bo moški skok v višino. Na štartni listi so vsi najboljši skakalci zadnjega obdobja na čelu s Katarcem Mutazom Esso Barshimom, ki je pred slabim tednom v Eugenu preskočil 241 centimetrov. Svetovni rekord, ki znaša 245 centimetrov, je star že 22 let, njegov lastnik Sotomayor pa si bo tokratni skakalni spektakel ogledal v živo.

Katarec bo lovil tudi tretjo letošnjo zmago na mitingih diamantne lige, poleg njega pa bodo pred podobnim izzivom tudi kolumbijska troskokašica Caterine Ibargüen, poljski metalec diska Piotr Malachowski in jamajška tekačica na nizkih ovirah Kaliese Spencer. Edina, ki že ima tri zmage in 12 točk, je hrvaška rekorderka v metu diska Sandra Perković.

Ratejeva v elitni družbi

Redna članica mitingov diamantne lige je tudi Martina Ratej. Slovenska rekorderka v metu kopja sezone ni začela, kot bi si želela, a tekma v Oslu bo nova priložnost, kjer bo lahko dokazala, da spada med najboljše. Konkurenca bo močna, saj bodo nastopile svetovna rekorderka Barbora Špotakova, ki je pred dnevi zmagala v Pragi (63,45 metra), Rusinja Marija Abakumova, ki letos še ni pokazala vsega, kar zna, Nemka Christina Obergföll ter letos najdaljša Sunette Viljoen iz Republike Južne Afrike.

Eden vrhuncev mitinga, ki ima že tradicionalno vlogo zadnje discipline večera, bo tek na miljo. V tej disciplini je bilo na štadionu Bislett v preteklosti doseženih kar nekaj mejnikov. Leta 1980 je s časom 3:48,8 svetovni rekord postavil Steve Ovett, pet let pozneje pa ga je izboljšal Steve Cram (3:46,32). Letos bo teklo kar sedem tekačev, ki imajo osebne rekord pod 3:50, med njimi tudi dva olimpijska prvaka, Kenijec Asbel Kiprop in Alžirec Taoufik Makhloufi. Kiprop je že trikrat dobil "sanjsko miljo" (angl. Dream Mile) v Oslu, tretjo zmago pa bo iskal tudi Ayanleh Souleiman iz Džibutija. Štrene bi lahko mešal še en odličen Kenijec Silas Kiplagat, nov veteranski svetovni rekord pa bo lovil zimzeleni Američan Bernard Lagat, ki ima sicer od vseh nastopajočih najboljši osebni rekord.

Dogajanje v Oslu bomo v živo spremljali tudi na Sportalu.

Ne spreglejte