Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
16. 9. 2013,
15.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Kenenisa Bekele Haile Gebrselassie Mo Farah

Ponedeljek, 16. 9. 2013, 15.56

8 let

Gebrselassie in Bekele enotna: Farah, ni še čas za maraton

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Legendarna etiopska tekača Haile Gebrselassie in Kenenisa Bekele sta prepričana, da se je Britanec Mo Farah prezgodaj odločil za nastop v maratonu. Naj postavi svetovna rekorda na krajših razdaljah.

Haile Gebrselassie, Kenenisa Bekele in Mo Farah so atleti, ki so zaznamovali tekaško sceno v zadnjih dvajsetih letih. Vsak od njih je prevladoval v svojem obdobju. Gebrselassie je največje uspehe dosegel konec prejšnjega stoletja, Bekele na začetku novega, Farah pa zadnjih pet let. Skupaj so osvojili sedem zlatih olimpijskih medalj. V nedeljo so se skupaj pomerili na polmaratonu v Newcastlu. Zmagal je Bekele, ki je za las ugnal 30-letnega Britanca, vedno nasmejani Gebre pa je bil tretji s svetovnim rekordom v kategoriji nad 40 let.

Farah, aktualni olimpijski in svetovni prvak v tekih na 5.000 in 10.000 metrov, je po porazu dejal, čeprav je bilo to znano že prej, da se bo zdaj posvetil maratonu, ki ga prihodnje leto čaka v Londonu. Etiopska rivala, ki imata, čeprav je Farah najbrž trenutno najboljši tekač na atletski sceni, veliko več izkušenj, mu svetujeta, naj ne hiti s preusmeritvijo v maraton. "Svetujem mu, naj ostane še nekaj časa na stezi. Zelo malo tekačev je uspešnih pri prehodu s steze na maraton. Meni se zdi, da je zanj prezgodaj, a morda se motim. Če lahko 1.500 metrov preteče v času 3:28 (Farah je s časom 3:28,81 letos postavil evropski rekord), zakaj bi se preusmeril v maraton?! Jaz bi ostal na stezi in poskusil podreti svetovna rekorda na 5.000 in 10.000 metrov," razmišlja Gebrselassie, ki je v svoji karieri postavil 27 svetovnih rekordov. Ima dve zlati olimpijski medalji v teku na 10.000 metrov in še štiri naslove svetovnega prvaka v isti disciplini. Pred leti ni verjel, da lahko Farah postane tako dober tekač, zdaj pa se je ugriznil v jezik: "Spomnim se, da sem pred leti dejal: 'Mo, fantastičen si, a Kenijci in Etiopijci so predobri.' A mu je uspelo. Tega ni nihče pričakoval. Tako je v športu."

Bekele: Lahko mi odvzame rekorde, moral bi poskusiti

S svojim starejšim rojakom se strinja tudi 31-letni Bekele, trikratni olimpijski prvak, ki je z zmago v Newcastlu zaprl usta vsem kritikom, ki so namigovali, da je njegova era končana. Tudi Bekele se spogleduje z maratonskimi preizkušnjami, a sam na stezi ni več tako hiter kot Farah. Etiopijec ima v lasti svetovna rekorda, za katera je prepričan, da bosta ogrožena, če se bo Britanec odločil za napad.

"Rekorda nista slaba, a Mo je v odlični formi. Mislim, da mu bo uspelo. Če se želi vpisati med rekorderje, bi moral poskusiti. Če bo trdo delal, mu bo uspelo," je prepričan Bekele, ki je na mitingih večkrat napovedal napad na rekorde in mu je tudi uspelo, medtem ko Farah za zdaj česa podobnega še ni poskusil.

Ne spreglejte