Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
6. 7. 2012,
19.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 6. 7. 2012, 19.53

7 let, 12 mesecev

Gay pred Gatlinom, Rudisha blizu rekorda

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Parizu je končan sedmi miting letošnje diamantne lige, kjer je bilo postavljenih pet najboljših izidov sezone na svetu.

Vrhunec večera naj bi bila zadnja disciplina, moški tek na 100 metrov, a so tokrat nekateri odlični dosežki v drugih disciplinah zasenčili obračun med Američanoma Justinom Gatlinom in Tysonom Gayem. Gay je zelo slabo štartal in po polovici je kazalo, da bo Gatlin zlahka prišel do zmage. Nato pa je drugi najhitrejši človek na svetu prestavil v višjo prestavo, v zadnjih metrih ''padel'' mimo rojaka in slavil s časom 9,99. Gatlin je bil drugi s časom 10,03, tretji pa je bil najhitrejši belec, domačin Christophe Lemaitre, ki je pred dnevi osvojil evropski naslov.

Kenijec David Rudisha je znova uprizoril solo tek na 800-metrski razdalji. Konkurente je pustil daleč za seboj, sam pa tekel svoj peti najboljši dosežek v karieri 1:41,54 in za svetovnim rekordom zaostal za 53 stotink sekunde. Med sedmimi najhitrejšimi časi v zgodovini je sedaj kar pet njegovih.

Gledalci na stadionu Stade de France so lahko uživali v enem najhitrejših tekov na 5000 metrov v zgodovini atletike. Prvi šest tekmovalcev se je spustilo pod mejo 12:50,00, med njimi trije Kenijci in trije Etiopijci. Med njimi ni bilo Kenenise Bekeleja, ki je bil s časom 12:55,79 šele na devetem mestu in najverjetneje ne bo dobil možnosti, da bi v Londonu branil naslov olimpijskega prvaka. Etiopija po Bekeleju in Haileju Gebrselassiju, ki je letos končal z nastopi na stezi, očitno dobiva nove junake. Dejen Gebremeskel je zmagal s časom 12:46,81, s čimer se je prebil na peto mesto večne lestvice. Drugi je bil njegov rojak, mladi Hagos Gebrhiwet, ki je s časom 12:47,53 postavil mladinski svetovni rekord, tretji pa je bil Kenijec Isaiah Koech (12:48,64). Vseh šest najhitrejših tekačev je krepko popravilo osebne rekorde.

Najboljši izid sezone na svetu je v teku na 400 metrov z ovirami postavil tudi Javier Culson. Portoričan je štadionski krog pretekel v času 47,78. V zadnjih metrih se mu je nevarno približeval Britanec David Greene, a mu je nekoliko zmanjkalo, da bi prišel do zmage. Kljub temu je bil zagotovo zadovoljen, saj je s časom 47,84 popravil osebni rekord. Tretji je bil legendarni Felix Sanchez z Dominikanske republike (48,56). V teku na 3000 metrov z zaprekami je s časom 8:00,57 slavil Kenijec Paul Kipsiele Koech.

Ljubljenec domačega občinstva Renaud Lavillenie ni navdušil v skoku ob palici. Evropski prvak je sicer zmagal, a so gledalci pričakovali preskočenih več kot le 577 cm. Pred dnevi v Helsinkih je ob zmagi preskočil 597 cm. V troskoku je Leevan Sands z Bahamov že v drugem poizkusu poletel 17,23 metra, kar je bilo dovolj za zmago. Bronasti z olimpijskih iger v Pekingu pa je preostale štiri poizkuse izpustil, saj nihče ni presegel njegove daljave. Skromne daljave so dosegli tekmovalci v suvanju krogle, pogoji pa zaradi dežja, ki je pred mitingom namočil krog za izmet, niso bili najboljši. Zmagal je Kanadčan Dylan Armstrong (20,54 m). Ukrajinec Aleksander Pjatnicja je pripravil manjše presenečenje v metu kopja, kjer je zmagal z dosežkom 85,67 m.

Murielle Ahoure je v odsotnosti nekaterih najboljših Američank in Jamajčank, ki so imele pred kratkim olimpijske kvalifikacije, zmagala v teku na 200 metrov. V brezvetrju je tekla 22,55. V teku na 400 metrov je svetovna prvakinja Amantle Montsho upravičila vlogo favoritinje v odsotnosti Američanke Sanye Richards-Ross. Tekmovalka iz Bocvane je slavila s časom 49,77, pod mejo 50 sekund pa se je spustila tudi Jamajčanka Novlene Williams-Mills (49,95).

Najboljši izid sezone na svetu in nov maroški rekord je v teku na 1500 metrov dosegla Mariem Alaoui Selsouli (3:56,15). Maročanka je v ciljnem šprintu prehitela aktualno evropsko prvakinjo, Turkinjo Asli Alptekin Cakir, ter se iz vsega srca veselila svojega uspeha. Še en odličen dosežek je uspel Avstralki Sally Pearson v teku na 100 metrov z ovirami. Prepričljivo je zmagala s časom 12,40, kar je prav tako najboljši izid sezone na svetu.

V teku na 3000 metrov z zaprekami se na štartu ni pojavila Kenijka Milcah Chemos, ki je letos zmagala že na treh mitingih diamantne lige. To je izkoristila Tunizijka Habiba Ghribi, ki je bila najmočnejša v ciljnem šprintu in zmago slavila s časom 9:28,81.

Po treh zaporednih zmagah na mitingih diamantne lige in osvojitvi naslova evropske prvakinje je poraz doživela hrvaška metalka diska Sandra Perković. Boljša je bila svetovna prvakinja iz Berlina, Avstralka Dani Samuels z metom dolgim 61,81 metra. V skoku v daljino je bila najdaljša Rusinja Jelena Sokolova.

Naslednji miting diamantne lige bo na sporedu prihodnji konec tedna v Londonu.

Ne spreglejte