Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
18. 6. 2015,
11.04

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mo Farah Galen Rupp Alberto Salazar afera doping

Četrtek, 18. 6. 2015, 11.04

4 leta, 7 mesecev

Farah pred londonskimi igrami izpustil dva dopinška testa

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če do zdaj dvakratni olimpijski prvak Mo Farah ni bil povezan z obtožbami o sumljivih dopinških postopkih svojega trenerja Alberta Salazarja, pa so se zdaj temni oblaki zgrnili tudi nanj.

Mo Farah naj bi namreč pred olimpijskimi igrami v Londonu, kjer je osvojil dve zlati medalji, izpustil dva dopinška testa. Če atlet izpusti tri teste, se to šteje za izmikanje in ga doleti enaka kazen, kot če bi bil na testu pozitiven. Po pravilniku britanske protidopinške agencije športniku, ki izpusti tri teste v enem letu, grozi štiriletna prepoved tekmovanj.

Po poročanju britanskega časnika Daily Mail naj bi v Somaliji rojeni Britanec prvi test izpustil že v začetku leta 2010, šest mesecev pred postavitvijo britanskega rekorda na 5000 metrov, drugega pa kmalu po začetku sodelovanja z Albertom Salazarjem, ko so ga obiskali na njegovem domu v Teddingtonu. Farah se je takrat pritožil, češ da ni slišal zvonca. Odvetniki protidopinške zveze so pritožbo zavrnili.

Tega, kaj ga čaka v primeru tretjega izpuščenega testa, se je dobro zavedal, saj ga je 5. maja 2011 trener opozoril z ostrimi besedami: "Če izpustiš še en test, te bodo 'obesili'."

Informacije so prišle na dan ob nepravem času, saj se prav v zadnjem obdobju z obtožbami spopada že njegov trener Salazar, ki naj bi v preteklosti večkrat kršil dopinška pravila. V obtožbe je vključen tudi Američan Galen Rupp, olimpijski podprvak v teku na 10.000 metrov, ki naj bi že pri 16 letih na pobudo trenerja jemal testosteron. Farah kljub obtožbam še ni zapustil trenerja, to naj bi storil le, če mu bodo kršitve tudi dokazali. So pa obtožbe vplivale tudi na najboljšega tekača zadnjega obdobja, saj je zaradi pritiskov izpustil miting diamantne lige v Birminghamu.

Goodto be out on thetrackin France today, gettingreadyformynextrace in Monaco!! Focusingon mytraining!!!! pic.twitter.com/JLu6GXH9IU

— Mo Farah (@Mo_Farah) June 17, 2015

Ne spreglejte