Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
16. 3. 2014,
20.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mo Farah

Nedelja, 16. 3. 2014, 20.48

6 let, 7 mesecev

Farah padel že med tekom, nato pa je v cilju omedlel

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Generalka pred krstnim maratonskim nastopom je bila za olimpijskega prvaka Moa Faraha prava srhljivka. Že med tekom je padel, nato pa je v cilju še izgubil zavest in končal v bolnišnici.

Mo Farah, dvakratni svetovni in olimpijski prvak, je nastopil na polmaratonu v New Yorku, a se tekme ne bo prav rad spominjal. Sprva se je med tekmo v vodilni skupini zapletel s sotekmovalci in grdo padel, nato pa je v cilju izmučen izgubil zavest in padel po tleh. Takoj je bila pri njem zdravniška služba, s pomočjo invalidskega vozička pa so ga spravili v prvo reševalno vozilo in na pregled v bolnišnico.

Farah: Videl sem vse zvezde

Farah, ki se pripravlja za krstni nastop v maratonu, ki ga aprila čaka v Londonu, je približno na polovici proge padel na bok, a se hitro pobral in poskušal ujeti vodilne. "Ne vem, kaj se je zgodilo. Spomnim se le, da sem padel in močno udaril ob tla. Padel sem na bok, gleženj in desno roko. Nisem izgubil dosti časa, a sem videl vse zvezde," je dejal najboljši tekač zadnjega obdobja, ki mu je uspelo prehiteti vse razen odličnega kenijskega maratonca Geoffreyja Mutaija, ki je zmagal z 18 sekundami prednosti (1;00:49). Tretji je bil njegov rojak Stephen Sambu, ki je za Britancem zaostal sekundo.

Kalvarija pa se s padcem med tekom za Faraha še ni končala. Ob prihodu v cilj je bil vidno izmučen, saj je porabil precej moči z lovljenjem Sambuja, ki ga je ugnal v ciljnem šprintu. "Šel sem prek sebe, a po padcu nisem želel odstopiti. Čim prej sem želel ujeti ubežnike, ob tem pa iz sebe iztisnil 110 odstotkov," je še dejal v Somaliji rojeni tekač, ki se je le kakšno minuto po prihodu v cilj spet znašel na tleh. Tokrat je izgubil zavest in se zgrudil. Prva je bila pri njem žena, za katero so bili to prav gotovo mučni trenutki, a hitro je zanj poskrbela zdravniška služba. Po prvih informacijah naj bi bilo z njim vse v redu, saj se je po pregledu že udeležil tiskovne konference: "Vse je v redu, počutim se dobro." Farah je izgubil zavest že leta 2009 po drugem mestu na evropskem prvenstvu v krosu.

Mutai očitno obožuje New York

Zmagovalec Mutai očitno obožuje ameriške tekme, saj je v New Yorku dobil zadnja dva maratona, leta 2011 pa je v Bostonu maraton pretekel najhitreje v zgodovini. Čas 2;03:02 sicer ni priznan kot svetovni rekord, saj bostonska proga ne ustreza vsem merilom Mednarodne atletske zveze IAAF. "Od štarta sem se osredotočil le na svoj tek. Ko sem po padcu Faraha ostal sam, sem še bolj pospešil, saj sem želel preizkusiti svoje telo," je po tekmi povedal kenijski tekač, ki zmagal tudi na maratonu v Berlinu leta 2012 in spada med najboljše maratonce vseh časov.

Med dekleti je s časom 1;08:31, kar je nov rekord proge, zmagala Kenijka Sally Kipyego. "Tekma se je izkazala za boljšo, kot sem pričakovala. Mislila sem, da bom v zaključku zelo trpela, a ni bilo tako hudo," je dejala zmagovalka, ki je na olimpijskih igrah v Londonu v teku na 10.000 metrov osvojila srebro.

TWIT

Ne spreglejte