Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 10. 2019,
9.11

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Galen Rupp Alberto Salazar Mo Farah doping

Torek, 1. 10. 2019, 9.11

4 leta, 7 mesecev

Alberto Salazar

Dopinška afera: atletskemu trenerju iz ZDA štiriletna prepoved

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Alberto Salazar | Alberto Salazar je tihotapil prepovedano substanco testosteron, jo dajal športnikom v prepovedanih količinah in manipuliral z dopinškimi kontrolami športnikov. | Foto Reuters

Alberto Salazar je tihotapil prepovedano substanco testosteron, jo dajal športnikom v prepovedanih količinah in manipuliral z dopinškimi kontrolami športnikov.

Foto: Reuters

Ameriški atletski trener Alberto Salazar, ki je med drugim treniral tudi britanskega olimpijca Mo Faraha in Američana Galena Ruppa, je zaradi kršitve dopinških pravil prejel štiriletno prepoved delovanja v športu.

Maruša Mišmaš
Sportal Dober dan za Slovenijo brez pike na i. Norveški as obranil naslov, a rekorda ni bilo.

Ameriška protidopinška agencija Usada je odločitev o kazni za 61-letnega trenerja Alberta Salazarja sprejela po preiskavi, ki je v tajnosti potekala štiri leta. Ob tem je štiriletni suspenz prejel tudi ameriški endokrinolog Jeffrey Brown, ki je zdravil številne Salazarjeve varovance.

Preiskava Usade je pokazala, da je Salazar tihotapil prepovedano substanco testosteron, jo dajal športnikom v prepovedanih količinah in manipuliral z dopinškimi kontrolami športnikov.

Salazar zanika vse obtožbe o zlorabi dopinga

Mo Farah je bil med letoma 2011 in 2017 varovanec Alberta Salazarja. | Foto: Reuters Mo Farah je bil med letoma 2011 in 2017 varovanec Alberta Salazarja. Foto: Reuters Usada je v sporočilu za medije zapisala, da imajo proti Salazarju več dokazov: očividce, pričanja, elektronska sporočila in kartoteke pacientov. V preiskavi, ki obsega 5780 strani, je sodelovalo 30 prič.

Ob objavi kazni je Usada pohvalila športnike, da so spregovorili o tem. "V teh dveh primerih so športniki našli pogum, da so spregovorili o tem in na koncu povedali resnico," je dejal prvi mož Usade Travis Tygart.

Salazar, ki se je rodil na Kubi, vodi tekaški projekt Nike Oregon, del katerega je bil med letoma 2011 in 2017 tudi štirikratni olimpijski prvak Mo Farah. Leta 2017 je Farah prekinil sodelovanje s Salazarjem, a zanikal, da je bila odločitev povezana z obtožbami o dopingu.

Prav tako je vse obtožbe o zlorabi dopinga zanikal Salazar, ki naj bi bil trenutno v Dohi na svetovnem atletskem prvenstvu, kjer tekmuje več atletov iz programa Oregon.

Dilšod Nazarov
Sportal Olimpijskemu prvaku se je porušil svet zaradi vzorca iz leta 2011
Doha 2019
Sportal Deset dni vrhunske atletike v Katarju
Ne spreglejte