Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Torek,
16. 2. 2016,
20.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Genzebe Dibaba svetovni rekord Stockholm

Torek, 16. 2. 2016, 20.40

6 let, 7 mesecev

Dibaba bo v Stockholmu lovila kar dva svetovna rekorda

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V sredo bo v Stockholmu potekal močan mednarodni dvoranski atletski miting, največ pozornosti pa bo deležna Genzebe Dibaba, ki lahko v enem večeru postavi kar dva svetovna rekorda.

Genzebe Dibaba, svetovna rekorderka v teku na 1500 metrov tako v dvorani kot na prostem, bo v švedski prestolnici nastopila v teku na miljo (1609 metrov), organizatorji pa bodo njen čas izmerili tudi na 1500 metrih. Tako bi Etiopijka teoretično postavila kar dva svetovna dvoranska rekorda na en mah.

Genzebe, ki se po svojih dosežkih vse bolj približuje starejši sestri Tirunesh, ki ima doma dve zlati olimpijski medalji, ima na Stockholm lepe spomine, saj je na zadnjih dveh izvedbah mitinga v dvorani Ericsson Globe Arena popravila svetovna rekorda na 3000 in 5000 metrov.

"V tej areni sem uresničila svoje sanje. V njej se počutim zelo domače, na tej stezi pa želim postaviti še tretji svetovni rekord. Letos bo sicer nekoliko drugače, saj še ne vem, kako se bom lotila teka," je na tiskovni konferenci pred sredino tekmo dejala 25-letnica.

Leta 2014 je 3000 metrov pretekla v času 8:16,60, kar je hitreje, kot je katerakoli atletinja tekla na prostem, če izvzamemo sumljive rezultate Kitajk, ki bodo verjetno izbrisani, lani pa je 5000 metrov pretekla v času 14:18,86. Če bi Etiopijki uspel še rekorden tek na miljo, potem bo lastnica svetovnih rekordov na vseh razdaljah od 1500 do 5000 metrov. Najhitrejši čas v zgodovini si namreč lasti tudi v teku na dve milji (9:00,48).

Na svetovnem prvenstvu v dveh disciplinah?

Dibaba bo zagotovo nastopila na marčevskem svetovnem prvenstvu v atletiki. "Najbrž bom nastopila v dveh disciplinah (1500 in 3000 metrov), končna odločitev pa bo padla po tem mitingu," je načrte razkrila aktualna dvoranska svetovna prvakinja v teku na 3000 metrov, leta 2012 pa je zlato osvojila v teku na 1500 metrov. Na lanskem svetovnem prvenstvu na prostem v Pekingu je v teku na 1500 metrov osvojila zlato, v teku na 5000 metrov pa bron. V domači vitrini ji tako manjka le še olimpijska medalja. V Londonu je nastopila, a se je poškodovala v predteku in ostala brez finala.

Eden največjih dosežkov ji je uspel lani na mitingu diamantne lige v Monaku, ko je postavila svetovni rekord na 1500 metrov (3:50,07) in tekla celo hitreje od Kitajk, ki so nenormalno hitre čase postavile na kitajskih igrah leta 1993. O tem smo pisali v zadnjem skoku v športno preteklost.

Resna tekmica je nastop odpovedala

Zadnji hip je nastop v Stockholmu odpovedala domačinka Abeba Aregawi. V Etiopiji rojena tekačica, ki tekmuje za Švedsko, je prav tako napovedovala naskok na svetovni rekord, vendar ji je nastop preprečila poškodba hrbta, ki jo je pestila že v preteklosti. Aregawija je aktualna svetovna dvoranska prvakinja v teku na 1500 metrov.

V lov na rekord tudi njen trening partner Dibaba pa ni edina, ki je napovedala lov na rekord. Tega naj bi v teku na 1000 metrov poskušal podreti tudi njen trening partner Ayanleh Souleiman. Aktualni svetovni dvoranski prvak v teku na 1500 metrov bo poskušal izboljšati rekord legendarnega Wilsona Kipketerja, ki ga je naturalizirani Danec postavil leta 2000 in znaša 2:14,96.

"Pripravljen sem. Želim si svetovni rekord in verjamem, da bi tokrat lahko uspe," je tiskovni konferenci dejal 23-letni tekač iz Džibutija.

Ne spreglejte