Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 3. 2020,
14.19

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Nedelja, 29. 3. 2020, 14.19

4 leta

Roman Dobnikar, prvi mož slovenske krovne atletske organizacije

Atletska zveza podpira prestavitev olimpijskih iger, se pa zavzema za izvedbo letošnjega EP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Roman Dobnikar | Roman Dobnikar, prvi mož Atletske zveze Slovenije, pravi, da slovenska atletika podpira prestavitev iger od petimi krogi, si pa želi izvedbe letošnjega evropskega prvenstva v Parizu, ki je načrtovano za konec avgusta. | Foto Vid Ponikvar

Roman Dobnikar, prvi mož Atletske zveze Slovenije, pravi, da slovenska atletika podpira prestavitev iger od petimi krogi, si pa želi izvedbe letošnjega evropskega prvenstva v Parizu, ki je načrtovano za konec avgusta.

Foto: Vid Ponikvar

Predsednik Atletske zveze Slovenije (AZS) Roman Dobnikar je dejal, da slovenska atletika povsem podpira odločitev o prestavitvi olimpijskih iger v Tokiu na prihodnje leto, "saj drugačna ne bi mogla biti", obenem pa je za to, da se izpelje letošnje evropsko prvenstvo v kraljici športov, ki naj bi bilo med 25. in 30. avgustom v Parizu.

"Med prvimi smo javno opozorili, da olimpijskih iger zaradi pandemije koronavirusa letos ne more biti, zato je mogoče nenavadno, da pa podpiramo letošnjo izvedbo EP, če bodo razmere to dopuščale.

Pri tem sledimo tudi željam in potrebam atletinj in atletov, ki si prvenstva stare celine želijo. EP bi bilo lahko tudi v septembru, logistično in organizacijsko je neprimerno manj zahtevno od OI, primerjav pravzaprav ne more biti. EP se dogaja na prostem, lahko je tudi brez gledalcev, če bodo take zahteve, športniki pa si želijo, tako kot vsi drugi, čim prej, ko bo to mogoče, nazaj v službe, na tekmovanja," je menil Roman Dobnikar.

Svetovna atletika je bila ena prvih mednarodnih športnih zvez, ki je morala odpovedati in na prihodnje leto prestaviti veliko tekmovanje, svetovno prvenstvo v dvorani, ki je bilo sredi marca predvideno v kitajskem Nanjingu, ta teden pa je bilo na prihodnje leto prestavljeno tudi prvo večje slovensko tekmovanje, majski maraton v Radencih.

Ne izzivajo usode

"Nekaj atletskih tekem v Sloveniji smo že odpovedali ali prestavili, nekaj jih bomo zagotovo še. Vsekakor pa bomo poskušali pripraviti vsaj del tekmovanj naše mednarodne lige, ki je lani znova zaživela. Liga je terminsko prilagodljiva. A zdravje je na prvem mestu, ne izzivamo usode, zato smo že pred časom, ko je bilo še mogoče trenirati na stadionih, pozvali atletinje in atlete, naj prilagodijo svojo vadbo tako, da ne bodo ogrožali sebe in drugih."

Stadioni in druge javne površine so zdaj zaprti. "Treningi v takih okoliščinah so eden od največjih izzivov za vse. V atletiki so največja težava tehnične discipline, okrnjene pa so tudi druge. Vsekakor pa poskušajo vsi ostati čim bolje telesno pripravljeni na nov začetek. Doma sem v Komendi in pogosto vidim, na primer rekorderko na 400 m ovire Agato Zupin, ki teče v okolici, kjer ni ljudi. Vsekakor je to največji izziv, s katerim se je spopadala katerakoli povojna generacija športnikov."

Finančna podpora atletom se nadaljuje

Dobnikar je zatrdil, da se nemoteno nadaljuje tudi finančna podpora AZS športnikom. "AZS je sredi februarja podpisal pogodbe s 94 atleti in atletinjami v skupni vrednosti 540 tisoč evrov. Polovico vseh pogodbenih zneskov smo že izplačali. Za vrhunsko selekcijo in trenerje je na voljo 180 tisoč evrov, skupaj s pripravami ter za preostale selekcije 260 tisoč evrov, preostali denar je namenjen za zavarovanja, izvedbe tekem. Le 20 odstotkov denarja gre za delovanje zveze."

V zadnjem obdobju se je ukvarjal z bilancami AZS. "Naredil sem revizijo poslovanja za lani. Imeli smo več kot milijon evrov proračuna in smo zato zavezani uradni reviziji. Ta je bila že opravljena in pozitivna. Imeli smo okrog 60 tisoč evrov dobička, ki smo jih že lani namenili za rezervo za letos, tako zdaj nekoliko lažje preživljamo ta čas."

"Brez državne pomoči športu ne bo šlo"

"Zdaj bo najpomembnejše, kako bomo živeli v naslednjem obdobju. Že okrog novega leta, ko se je novi koronavirus začel širiti na Kitajskem, je bilo mogoče občutiti, da to ne bo le zdravstvena kriza. Zdaj je še bolj jasno, da bo letos ena od največjih gospodarskih in finančnih kriz. Na AZS smo že v začetku leta sklenili nekatere sponzorske pogodbe, nekaterih nam še ni uspelo, zdaj pa se nadaljujejo priprave različnih načrtov, kako naprej po rešitvi zdravstvene krize. Brez državne pomoči športu, kot je predvidena za druge sektorje družbe, ne bo šlo."

Ne spreglejte