Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sreda,
19. 4. 2017,
11.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

1

Natisni članek

bostonski maraton maraton 2017 Kathrine Switzer

Sreda, 19. 4. 2017, 11.57

6 let, 6 mesecev

Kathrine Switzer po 50 letih spet pretekla bostonski maraton

Petdeset let po incidentu spet pretekla bostonski maraton #video

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

1

Kathrine Switzer | Foto Twitter

Foto: Twitter

Američanka Kathrine Switzer, prva ženska, ki se je pred 50 leti opogumila in z uradno štartno številko pretekla bostonski maraton, pri tem pa doživela neljubi incident, se je vrnila na kraj dogodka, ki ji je spremenil življenje.

Kathrine Switzer je držala obljubo in se po 50 letih vrnila ter uspešno pretekla bostonski maraton. S štartno številko 261, ki jo je na prsih nosila že pred 50 leti, je danes 70-letna tekačica v cilj pritekla v času 4;44:31, kar je le 24 minut počasneje kot pred 50 leti. Njeno številko bodo zdaj upokojili, kar pomeni, da v prihodnje nihče na bostonskem maratonu ne bo več nosil štartne številke 261.

V 121-letni zgodovini bostonskega maratona so do zdaj upokojili le še eno številko, in sicer štartno številko 61 v spomin na legendarnega maratonca Johnnyja Kelleyja, ki je nastopil na 61 izvedbah bostonskega maratona.

"To je bil tek praznovanja"

"To je bil tek praznovanja. Navdušena sem. Ob progi so bili ljudje, ki so poznali mojo zgodbo. Videli so mojo številko in dvigovali napise '261 fearless' in 'Go Kathrine'. Navijali so, kot da se jim je zmešalo. Bilo je neverjetno, še posebej majne deklice, ki so bile s svojimi mamami. Kar skakale so gor in dol," je bila navdušena Switzerjeva: "Bostonske ulice so mi spremenile življenje in pomagale do revolucije v ženskem teku. Ko sem prečkala ciljno črto, sem se v mislih ozrla nazaj ter videla ogromen napredek in spremembe, ki so se zgodile. Rečem lahko, da sem zelo hvaležna za to izkušnjo."

Kathrine Switzer finishing the 2017 Boston Marathon.

Posted by Boston Marathon on Monday, 17 April 2017
Boston Marathon Day Recap

Simply amazing, simply F E A R L E S S: Kathrine Switzer was the 1st official female #Boston Marathoner & she ran the race again at age 70! Together we want to encourage women around the globe to believe in themselves, to run and to just be fearless! #261Fearless #WhyIrunBoston

Posted by 261 Fearless on Tuesday, 18 April 2017

Njena zgodba izpred 50 let

Mnogo let je veljalo, da ženske niso sposobne preteči maratona, zato jim nastopa na uradnih maratonskih tekmovanjih tudi niso dovolili. Leta 1967 se je Switzerjeva odločila, da dokaže, da ni tako.

Izpolnila je prijavnico in prejela štartno številko 261. Na prijavnici ni jasno označila, da je ženska, prijavila pa se je z inicialkami K. V. Switzer, zaradi česar njenega spola niso razpoznali.

Kathrine Switzer | Foto: Getty Images Foto: Getty Images
Switzerjeva se je na štartu pomešala med moške tekače, a mediji in organizatorji so hitro ugotovili, da je med tekmovalci tudi ženska. Kmalu po štartu jo je opazilo vozilo, ki je prevažalo novinarje in fotografe, ravno v tistem trenutku pa se je ob njej na progi znašel tudi Jock Semple, ena od uradnih oseb maratona. Ta se je zagnal za tekačico in jo na silo skušal zvleči s proge, ob tem pa se drl, naj se spelje z njegove tekme.

Takrat je z njo tekel fant Tom Miller, nekdanji igralec ameriškega nogometa, ki je uradnika kar odnesel s proge. Vse se je dogajalo v navzočnosti fotografov, ki so vse dokumentirali, zgodba pa je obšla svet. Switzerjeva je lahko nadaljevala tek in maraton tudi uspešno končala.

Čeprav nekateri niso odobravali njenega nastopa, se je še naprej borila za vključitev žensk v maratonske prireditve. Njen boj je obrodil sadove, saj so predvsem po njeni zaslugi leta 1972 na bostonskem maratonu prvič lahko nastopile tudi ženske.

Ne spreglejte