Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 10. 2016,
20.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

1

Natisni članek

Michelle Obama Barack Obama volitve v ZDA 2016 Melania Trump Bill Clinton

Petek, 7. 10. 2016, 20.19

6 let, 6 mesecev

Michelle Obama se boji, da bo Melania Trump uničila njen vrt #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

1

Michelle Obama ob nabiranju zelenjave na vrtu Bele hiše | Foto Reuters

Foto: Reuters

Odhajajoča ameriška prva dama Michelle Obama je skupaj z učenci še zadnjič nabirala zelenjavo na vrtu, ki ga je zasadila na zelenici Bele hiše. Obamova je storila vse, da Bill Clinton ali Melania Trump ne bi uničila njene zapuščine.

Michelle Obama je svojo zelenjavo prvič zasadila leta 2009, od takrat pa se je vrt razširil na slabih 300 kvadratnih metrov, poroča časnik Independent.

Na njem so pridelali več kot 900 kilogramov zelenjave, ki so jo porabili v Beli hiši za predsedniško družino in njene goste, del pa so je podarili tudi dobrodelnim organizacijam.

Vrt obdala s kamnom, betonom in jeklom

Da bi preprečila uničenje svoje zapuščine, ko se bo januarja izselila iz Bele hiše, je ameriška prva dama ta teden vrt obdala s kamnom, betonom in jeklom, kar mu zagotavlja trdnejšo strukturo.

"S ponosom me navdaja zavedanje, da bo ta majhen vrt živel naprej kot simbol našega upanja in sanj ustvarjanja bolj zdravega naroda za naše otroke," je dejala. 

Pri pobiranju krompirja jim je za kratek čas na pomoč priskočil tudi njen mož Barack. | Foto: Reuters Pri pobiranju krompirja jim je za kratek čas na pomoč priskočil tudi njen mož Barack. Foto: Reuters

V govoru pred Belo hišo se je ta teden Obamova zahvalila osebju, ki je delalo na vrtu, in ekipi, ki stoji za njeno dobrodelno pobudo Zganimo se. Ta spodbuja otroke h kakovostnemu prehranjevanju in zdravemu življenjskemu slogu.

Pridelke preizkusil celo papež

Prva dama je izpostavila prvi sistem Bele hiše za kompostiranje, prvi čebelnjak in prvi vrt za opraševanje, ki skrbi za dobro ptic, metuljev in čebel. Pridelke z vrta je Obamova med drugim dajala tudi kot darila voditeljem držav in celo papežu, ki je od ameriškega predsednika ob obisku Vatikana prejel škatlo semen.

"Eno od najpogostejših vprašanj, ki jih dobi (Obama) od svetovnih voditeljev, je: 'Kako kaj vrt vaše žene?'," je dejala Michelle.

Michelle Obama ob nabiranju zelenjave na vrtu Bele hiše | Foto: Reuters Foto: Reuters

Odhajajoča prva dama je zagotovila 2,5 milijona dolarjev (2,2 milijona evrov) sredstev dobrodelnih organizacij za vzdrževanje vrta po njenem odhodu. "Upam, da bodo bodoče prve družine cenile ta vrt, kot smo ga mi," je dodala.

Kakšne načrte imata z vrtom, do zdaj v predsedniški kampanji nista pojasnila ne demokratska kandidatka Hillary Clinton ne njen republikanski protikandidat Donald Trump. S Clintonovo bi sicer največja odgovornost za vrt najverjetneje padla na ramena njenega moža Billa, medtem ko bi v primeru zmage Trumpa za vrtnarska dela morala poprijeti tudi njegova soproga Melania.

Ne spreglejte