TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 12. 2007,
20.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 18. 12. 2007, 20.29

8 let

Solana ne pričakuje krize ob razglasitvi neodvisnosti Kosova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana je dejal, da ne pričakuje, da bo napovedana enostranska razglasitev neodvisnosti Kosova povzročila krizo.

Kot je pojasnil na novinarski konferenci v Ljubljani po pogovorih z zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom, je prepričan, da bo EU delovala enotno, oba z vodjo slovenske diplomacije pa sta izrazila zadovoljstvo z odločitvami, ki jih je glede Kosova prejšnji teden sprejel Evropski svet. "Imamo odločitve, ki dokazujejo enotnost EU in odločenost povezave, da Kosovo obravnava kot evropski problem, evropski izziv," je pojasnil Rupel. EU bo po njegovih besedah nanj odgovorila na primeren način. V tem trenutku imamo politično stališče, "pred nami pa je še veliko tehničnih postopkov in praktičnih odločitev," je poudaril zunanji minister.

Rešitev vprašanja Kosova je nujna za stabilnost celotne regije

Evropski voditelji so se na nedavnem vrhu v Bruslju odločili, da na Kosovo napotijo civilno misijo. Potrdili so tudi, da so izčrpane vse možnosti za sporazum o prihodnjem statusu Kosova, in se strinjali, da je rešitev tega vprašanja nujna za stabilnost celotne regije. Primer Kosova je sicer primer "sui generis" in ni presedan za noben drug primer, so poudarili voditelji.

"Imamo odgovornost, ki je ne bomo zanemarili, naš cilj je mir in stabilnost na območju," je poudaril Solana, ki sicer ni želel napovedovati, kaj se bo zgodilo na zasedanju Varnostnega sveta ZN o Kosovu 19. decembra. Prihodnje dogajanje na Zahodnem Balkanu predvsem na Kosovu, pa tudi v Srbiji, je bila po besedah ministra Rupla ena od tem današnjih pogovorov v okviru dvodnevnega delovnega obiska Solane pred začetkom slovenskega predsedovanja Evropski uniji v prvi polovici prihodnjega leta.

Solana: Slovensko predsedovanje uniji bo zelo uspešno

"Leto 2008 bo zelo pomembno," je dejal Solana in poudaril, da bo potrebno sprejeti veliko pomembnih odločitev. Menil je, da bo slovensko predsedovanje uniji izredno pomembno, da je na dnevnem redu veliko pomembnih vprašanj, in izrazil prepričanje, da bo zelo uspešno. "Za EU je pomembna ratifikacija nedavno podpisane Lizbonske pogodbe in veseli smo, da bo to potekala ravno v času, ko bo unijo vodila Slovenija,"je še dejal visoki zunanjepolitični predstavnik unije.

Ne spreglejte