Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 10. 2016,
7.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

Mercedes-Benz Audi BMW Novem

Petek, 7. 10. 2016, 7.19

6 let, 6 mesecev

Slovencem, ki delajo za BMW in Mercedes, državnega pol milijona evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Žalsko podjetje Novem Car Interior Design izdeluje notranjo visokokakovostno opremo za premium avtomobile, med njimi tudi za znamke Audi, BMW in Mercedes-Benz. Z državno spodbudo bodo prenovili infrastrukturo, zgradili novo lakirnico in zaposlili novih sto ljudi.

Novem izdeluje elemente notranjega oblikovanja in opreme iz lesa, karbona, usnja in aluminija.  | Foto: Novem Novem izdeluje elemente notranjega oblikovanja in opreme iz lesa, karbona, usnja in aluminija. Foto: Novem

Žalsko podjetje je v stoodstotni tuji lasti nemškega koncerna Novem, zato mu je vlada spodbudo v višini pol milijona evrov namenila skladno z zakonom o spodbujanju tujih neposrednih naložb in internacionalizaciji podjetij. Družba bo državna sredstva namenila za naložbo v novo lakirnico in posodobitev infrastrukture. Projekt je vreden 4,7 milijona evrov in bo zagotovil novih sto delovnih mest.

V Žalcu so med drugim izdelovali tudi elemente notranjosti novega BMW serije 7. | Foto: Klemen Korenjak V Žalcu so med drugim izdelovali tudi elemente notranjosti novega BMW serije 7. Foto: Klemen Korenjak

Žalčani del nemškega koncerna, ki je dobavitelj tudi Audija, Mercedes-Benza, BMW, Volkswagna …

Nemški koncern Novem ima več kot 60-letno tradicijo in je lani ustvaril pol milijarde evrov prihodkov. Poleg treh tovarn v Nemčiji imajo proizvodne obrate še v Plznu na Češkem in v Bergamu v Italiji. Izdelujejo visokokakovostno notranjo opremo za premium avtomobile, med njimi tudi za znamke Audi, BMW, Mercedes-Benz in tudi Volkswagen.

Novem Žalec | Foto: Novem Foto: Novem

Državi se bo spodbuda Novema znatno poplačala

Vlada je prepričana, da se bo spodbuda večkratno povrnila, saj naj bi v prihodnjih treh letih samo od davkov in prispevkov v zvezi z izplačili plač podjetje predvidoma prispevalo 760 tisoč evrov, celotni zunanji učinki investicijskega projekta v Sloveniji pa naj bi dosegli nekaj več kot štiri milijone evrov.

Kot so pojasnili na vladnem uradu za komuniciranje, namerava tuji lastnik v okviru projekta v nakup novih strojev in opreme vložiti nekaj več kot 2,7 milijona evrov, v razširitev lakirnice, posodobitev infrastrukture, požarne varnosti, varnosti in zdravja pri delu nekaj več kot 1,6 milijona evrov ter v gradnjo dodatnih poslovnih prostorov še 390 tisoč evrov.

Ne spreglejte