Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
13. 2. 2017,
8.02

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

1

Natisni članek

Michelle Obama Bela hiša Vrt Vrt Melania Trump

Ponedeljek, 13. 2. 2017, 8.02

2 meseca, 1 teden

Tudi Melania bo vrtnarila v Beli hiši

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

1

Melania Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prva dama ZDA Melania Trump je potrdila, da bo ohranila zelenjavni vrt ob Beli hiši, ki ga je zasadila njena predhodnica Michelle Obama.

"Kot mati in kot prva dama te države je gospa Trump predana ohranitvi in nadaljevanju obdelovanja vrtov okoli Bele hiše, še posebej zelenjavni vrt in rožnati vrt," je v izjavi za CNN o načrtih prve dame zapisala njena svetovalka Stephanie Wolkoff.

Melania, ki je pretekli konec tedna gostila Akie Abe, ženo japonskega premierja Šinza Abeja, s katero sta si na Floridi ogledali japonski vrt, je ob tem spregovorila o pomembnosti vrtnarjenja v obeh kulturah: "Zgodovini obeh naših držav in kultur sta prežeti z gojenjem in naravo vrtnarjenja. Imeti znanje o različnih kulturah in navadah je čudovit način učenja in raziskovanja. Vrtnarjenje nas uči temeljev o negi in evoluciji živih stvari, hkrati pa nas navdihuje, da negujemo svoj um ter sprostimo in okrepimo naše telo."

Njena predhodnica Michelle Obama je svojo zelenjavo prvič zasadila leta 2009, od takrat pa se je zelenjavni vrt razširil na slabih 300 kvadratnih metrov. Pred odhodom iz Bele hiše je spregovorila o svojih upih, da bo tudi njena naslednica ohranila vrt: "Zelo sem ponosna, ker vem, da bo ta mali vrt živel kot simbol upov in sanj, ki jih imamo vsi, da bi bila naša nacija bolj zdrava za naše otroke. Upam, da bo prihodnja prva družina cenila vrt tako, kot smo ga mi."

Michelle je zagotovila 2,5 milijona dolarjev (2,2 milijona evrov) sredstev dobrodelnih organizacij za vzdrževanje vrta po njenem odhodu. | Foto: Reuters Michelle je zagotovila 2,5 milijona dolarjev (2,2 milijona evrov) sredstev dobrodelnih organizacij za vzdrževanje vrta po njenem odhodu. Foto: Reuters

Michelle je, da bi preprečila uničenje svoje zapuščine, pred izselitvijo iz Bele hiše oktobra lani vrt obdala s kamnom, betonom in jeklom, kar mu zagotavlja trdnejšo strukturo.

Žena Baracka Obame je vzpostavila prvi sistem Bele hiše za kompostiranje, prvi čebelnjak in prvi vrt za opraševanje, ki skrbi za dobro ptic, metuljev in čebel. Pridelke z vrta je dajala tudi kot darila voditeljem držav in celo papežu, ki je od predsednika ZDA ob obisku Vatikana prejel škatlo semen.

Ne spreglejte