Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
2. 8. 2017,
8.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

1

Natisni članek

princ Filip Elizabeta II. upokojitev

Sreda, 2. 8. 2017, 8.29

6 let, 7 mesecev

Princ, ki se je pri 96 letih upokojil #video

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

1

princ filip | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Biti poročen s kraljico se mi zdi, da je moja prva dolžnost," je pred leti dejal britanski princ Filip, soprog kraljice Elizabete II., ki se je danes po več desetletjih upokojil in ne bo več opravljal javnih obveznosti.

Individualni program svojih javnih obveznosti je 96-letni princ zaključil z udeležbo na paradi kraljeve mornarice v Buckinghamski palači ter svoje obveznosti prepustil mlajši generaciji britanskih modrokrvnežev, predvsem princu Williamu in njegovi ženi Kate Middleton. Enaindevetdesetletna kraljica Elizabeta II. bo še naprej opravljala svoje javne obveznosti. Filip se ji bo občasno pri javnih obveznostih še pridružil.

Princ Filip in Elizabeta II. sta poročena od leta 1947. Od takrat, ko je njegova žena Elizabeta leta 1952 postala kraljica, se je vojvoda Edinburški sam udeležil 22.219 dogodkov, v tujino je sam odpotoval 637-krat in imel 5.496 govorov. Bil je pokrovitelj, predsednik ali član 785 organizacij.

Video: Planet TV

Trinajstletna princesa se zaljubi v postavnega princa

Princ Filip je bil med drugim prvi predsednik britanske podružnice Svetovne organizacije za varstvo narave (WWF). Zaslužen je tudi za Nagrado edinburškega vojvode, ki z različnimi fizičnimi in miselni izzivi spodbuja osebni razvoj najstnikov in mladih.

Elizabeta in Filip sta daljna bratranca, saj si delita skupno prapraprababico. Pri trinajstih letih se je Elizabeta zaljubila v postavnega, modrookega in svetlolasega Filipa. Takrat sta si začela dopisovati in sta čakala njen 21. rojstni dan, da sta se lahko poročila. Vzela sta se proti volji njenih staršev, ki zakona niso nikoli odobrili. Filip se je zaradi Elizabete odpovedal grškim in danskim kraljevskim nazivom ter zamenjal grško ortodoksno vero za anglikansko.

Poročila sta se 20. novembra leta 1947 v Westminstrski opatiji. Obred je prek prvih televizorjev in radijskih sprejemnikov spremljalo okoli 200 milijonov ljudi po vsem svetu. Na dan poroke sta prejela 2.500 daril. V zakonu so se jima rodili štirje otroci: prestolonaslednik, princ Charles, hčerka Anne in še dva sinova, Andrew in Edward.

On je "bil moja moč in je ostal vsa ta leta", je kraljica dejala ob njuni zlati poroki leta 1997 (letos bosta praznovala 70. obletnico). Philip je nekoč priznal, da je bil rahlo razočaran, da ni mogel imeti kariere. A "biti poročen s kraljico se mi zdi, da je moja prva dolžnost", je dodal.

Princ Filip je večkrat znal poskrbeti za zadrego Buckinghamske palače in muzanje svojih podložnikov s svojimi izjavami.

"Videti ste, kot da se odpravljate spat," je nigerijskemu predsedniku pokomentiral njegovo narodno nošo.

Leta 2002 je med obiskom v parku Aboridžinov vodjo vprašal, ali še vedno mečejo sulice eden v drugega.

Britanskemu študentu, ki je bil na trekingu po Papui Novi Gvineji, je čestital, da mu je uspelo preživeti, ne da bi ga kdo pojedel.

"Vi imate komarje, jaz imam novinarje," je izjavil na obisku v karibski bolnišnici.

"Ne razumem, zakaj se ljudje pritožujejo, da so brezposelni. Ko pa so imeli delo, so se vsi pritoževali, da potrebujejo več počitka," je pripomnil, ko je Velika Britanija zašla v finančno krizo.

"Če ima štiri noge, a ni stol, če ima dve krili in leti, a ni letalo, in če plava, a ni podmornica, bodo Kitajci to pojedli," je pokomentiral Kitajsko.
Ne spreglejte