Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
12. 6. 2017,
9.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

princ William princ Charles poroka princesa Diana Camilla Parker Bowles Andrew Morton

Ponedeljek, 12. 6. 2017, 9.42

6 let, 7 mesecev

Nesrečna Diana: Nekaj tednov po poroki sem se hotela ubiti

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
diana, charles, poroka | Foto Reuters

Foto: Reuters

Skoraj 20 let po njeni smrti še kar prihajajo na dan podrobnosti iz življenja princese Diane in o njenem nesrečnem zakonu z britanskim prestolonaslednikom, princem Charlesom.

Leta 1991 so le redki vedeli resnico o zakonu Diane in Charlesa. Diana, razočarana nad propadajočim zakonom in možem, ki je obudil romanco s Camillo Parker Bowles, se je odločila povedati svojo zgodbo. Te je posnela na kasete, ki jih je zaupala pisatelju Andrewu Mortonu. Imela je en sam pogoj: da njena vpletenost ostane skrita.

Ko je Morton izdal knjigo Diana: Njena resnična zgodba, je ta povzročila pravo senzacijo. Zdaj, skoraj 20 let po smrti Diane v pariškem predoru, so v javnost prišli posnetki, ki jih je za Mortona posnela nesrečna princesa.

Posnetki razkrivajo, da je bil njen zakon s Charlesom obsojen na neuspeh že od vsega začetka. Še pred poroko, ki si jo je 29. julija 1981 na televiziji ogledalo okoli 750 milijonov ljudi po vsem svetu, je Diana začela trpeti za bulimijo, potem ko jo je Charles enkrat objel okoli pasu in pripomnil: "Smo pa nekoliko zaliti."

Z bulimijo se je Diana borila tudi na predvečer poroke, ko je pojedla vse, kar je lahko našla: "Nihče ni razumel, kaj se dogaja. Vse je bilo zelo skrivnostno. Tisto noč sem bila hudo bolna."

Diana je že pred poroko začela bolehati za bulimijo, ki jo je sprožila pripomba princa Charlesa, da je nekoliko okrogla. | Foto: Reuters Diana je že pred poroko začela bolehati za bulimijo, ki jo je sprožila pripomba princa Charlesa, da je nekoliko okrogla. Foto: Reuters

"Naslednje jutro (na dan poroke, op. a.) sem bila zelo mirna, ko smo se pripravljali," je pripovedovala Diana. "Bila sem zelo zelo mirna, smrtno mirna. Počutila sem se kot jagnje, ki ga peljejo na zakol. To sem vedela in nič nisem mogla narediti."

"Ko sem hodila po cerkvi, sem jo iskala (Camillo, op. a.). Vedela sem, da je tam. Iskala sem jo," je razkrila Diana, ki je vedela, da je Charles svoji nekdanji ljubici nekaj tednov prej poslal uhane, ko je bila bolna. Vedela je tudi, da je Charles nenehno v stiku s Camillo.

"Spominjam se, da sem na najinih medenih tednih jokala kot dež. Bila sem tako utrujena zaradi povsem napačnih razlogov," se je princesa spominjala svojih medenih tednov in dodala, da so bile njene težave z bulimijo takrat nepopisne.

Posnetki so razkrili, da so Diano že od vsega začetka videli kot težavo. | Foto: Reuters Posnetki so razkrili, da so Diano že od vsega začetka videli kot težavo. Foto: Reuters

"Vsi so videli, da sem čedalje bolj suha, vse bolj bolna. Mislili so, da se bom lahko temu, da sem prestolonaslednikova žena, privadila čez noč," je svojo zgodbo nadaljevala princesa, ki je po poroki z možem dva meseca preživela v gradu Balmoral. "Postala sem boleče suha. Ljudje so začeli komentirati, da se vidijo moje kosti. Do oktobra sem bila v res slabem stanju. Bila sem depresivna, zapestja sem si skušala prerezati z britvico."

Oktobra se je Diana vrnila v London, kjer so jo poslali k različnim psihiatrom in terapevtom, ti pa so ji predpisali tablete. Isti mesec je Diana prvič zanosila, zaradi nosečnosti pa ji je bilo ves čas slabo, kar je še poslabšalo njeno zdravstveno stanje. Zaradi nosečnosti je nehala jemati tablete.

Za rojstvo princa Williama sta morala s Charlesom najti primeren datum, ko princ ni imel polo tekme. "Williamov porod smo morali pospešiti, ker nisem več prenesla pritiska medijev, postalo je neznosno. Kot da bi me vsi nadzorovali vse dneve," se je Diana spomnila rojstva prvorojenca. Po njegovem rojstvu jo je po vrnitvi iz bolnišnice zajela huda poporodna depresija.

Ne spreglejte