Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
9. 11. 2016,
11.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

1

Natisni članek

Ota Roš Jana Koteska Zlatko Tjaša Kokalj znani Slovenci tehnologija mobilnik pametni telefon

Sreda, 9. 11. 2016, 11.39

6 let, 6 mesecev

Kako obsedeni s svojimi mobilniki so znani Slovenci?

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

1

Foto: Bojan Puhek

Pametni telefon je danes nepogrešljiv pripomoček vsakega posameznika, znani Slovenci pa v njem vidijo nenadomestljivo orodje, od katerega se težko ločijo.

Manekenki Tjaša Kokalj in Jana Koteska, voditeljica Ota Roš in raper Zlatko so se srečali v tako imenovani ločitveni svetovalnici, kjer so spregovorili o ločitvi od mobilnih telefonov in tem, kaj jim ti pomenijo.

Vsi so priznali, da se težko ločijo od mobilnikov, Tjaša je v šali dejala, da je zadnji, ki se ga dotakne, preden gre spat, in prvi, ko se zbudi. "Velikokrat je to zadnja stvar, ki jo zvečer pobožam, včasih raje kot moža (smeh, op. p.)."

Manekenka, voditeljica, stilistka in blogerka Tjaša Kokalj | Foto: Bojan Puhek Manekenka, voditeljica, stilistka in blogerka Tjaša Kokalj Foto: Bojan Puhek

Pametni telefon jima pomeni veliko, a imata radi otipljivo realnost

Modni poznavalki in navdušenki Tjaša in Jana s telefonom opravita večino stvari: poskrbita za objave na družbenih omrežjih, spremljata modne smernice, pišeta zapise za blog, delita utrinke z dogodkov ...

"Moda je področje, pri katerem moraš biti vedno v stiku s trendi in spremljati, kaj se dogaja, kaj počnejo modni zvezdniki," pojasnjuje Jana, ki pravi, da je mobilnik zanjo mini nadomestilo za računalnik.

Na srečo se obe zavedata, kako pomembno je občasno izklopiti tehnologijo in se povsem posvetiti realnemu svetu. "Jaz sem letos poleti naredila kar konkreten korak, ko sem telefon na dopustu odložila za dva tedna. Prav ničesar nisem objavljala na družbenih omrežjih, saj sem ugotovila, da ni dobro objavljati preveč stvari, saj je dandanes vsega preveč," je pojasnila Tjaša.

Manekenka Jana Koteska | Foto: Bojan Puhek Manekenka Jana Koteska Foto: Bojan Puhek

Zlatko opozarja na minuse, Ota uživa v zaprtih skupinah

Raper Zlatko pravi, da je današnja tehnologija v veliko pomoč glasbenikom, saj lahko že kar na telefonu ustvarjajo glasbo. "Meni osebno torej predstavlja same pluse. Je pa stvar posameznika in staršev, da svoje otroke naučijo uporabljati samo pluse in se izogibajo minusom. Če bomo pustili, da jih vzgajajo telefoni, se čez 15 let ne smemo vprašati, kaj smo kot starši delali narobe."

TV-voditeljica Ota Roš se zaveda minusov, na katere je opozoril Zlatko, a vseeno pozdravlja uporabo pametnega telefona. Z njim ohranja stike, ki jih trenutno v živo ne more, saj je še vedno na porodniškem dopustu.

"Ta trenutek nisem tako dejavna na družbenih omrežjih, fotografij sina pa ne objavljam, delim jih samo v zaprtih skupinah, v pogovorih s prijatelji in sorodniki. Všeč so mi aplikacije, prek katerih si izmenjavamo sporočila, saj sem tako lahko še vedno v stiku s sodelavci, ki mi že malo manjkajo."

Voditeljica Ota Roš in raper Zlatko | Foto: Bojan Puhek Voditeljica Ota Roš in raper Zlatko Foto: Bojan Puhek

Občasen odklop je nujen, dobrodošla so e-pravila

Psihologinja Špela Reš je ob tem povedala, da tehnologija olajša veliko vidikov našega vsakdanjega življenja, vendar jo moramo uporabljati zmerno in poskrbeti tudi za občasen odklop.

"Druženje se je preneslo na splet, kar je čisto v redu, težave se pojavijo, ko ta čas ni nadzorovan in se razvijajo tvegane oblike vedenja. FOMO (fear of missing out, op. p.) je pojav, ko je človek kar malo živčen, če ni ves čas na tekočem. Nomofobija oz. "no mobile phone fobija" je podoben strah, anksioznost in živčnost, če pri sebi nimaš telefona."

Psihologinja Špela Reš opozarja predvsem na temne plati tehnologije in pretirane uporabe pametnih telefonov. | Foto: Bojan Puhek Psihologinja Špela Reš opozarja predvsem na temne plati tehnologije in pretirane uporabe pametnih telefonov. Foto: Bojan Puhek

Tudi ona je opozorila na pomemben vpliv staršev, ki morajo presoditi, kdaj je otrok pripravljen na prvi mobilnik. Reševa zato svetuje, da naj bo otrok v prvih dveh letih povsem ločen od tehnologije, saj več dobi od staršev kot od aplikacij. Kasneje predlaga družinska e-pravila, ki naj se jih držijo vsi člani.

Raziskave kažejo, da smo Slovenci zelo navezani na svoje mobilne aparate. Tako zelo, da se z nakupom novega telefona običajno zavežemo za dlje časa pri mobilnim operaterju, menjamo pa jih šele po poteku vezave. In vse to kljub dejstvu, da prinaša nakup telefona v prosti prodaji številne prednosti - med drugim tudi ugodnejšo ceno in nakup brez vezave.

Save

Ne spreglejte