Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
15. 2. 2017,
17.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

princ Filip poroka princesa Diana princ Charles

Sreda, 15. 2. 2017, 17.32

6 let, 6 mesecev

Britanski prestolonaslednik je besen

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
diana, charles, poroka | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na knjižne police prihaja nova biografija britanskega prestolonaslednika, nad čemer pa princ Charles ni najbolj navdušen, celo besen naj bi bil.

V knjigi z naslovom Princ Charles: Strast in paradoksi nenavadnega življenja njena avtorica, ameriška zgodovinarka in avtorica Sally Bedell Smith, razkriva težek odnos med Charlesom in njegovim očetom princem Filipom, ki naj bi svojega sina celo prisilil v poroko z mlado Diano Spencer.

Filip naj bi sinu dal vedeti, da nima druge izbire, kot da se poroči z Diano. Mož kraljice Elizabete II. je bil odločen in se pri tem obnašal zelo "prisilno in očitajoče". Celo Filipova sestrična Pamela Hicks je dejala, da je Charles od očeta prejel precej grozilno pismo, potem ko je leta 1980 z Diano vso noč potoval z vlakom. Filip je Charlesa prisilil, da se je poročil, pa če mu je bilo to všeč ali ne, piše v knjigi.

Pred dvema letoma je v knjigi Charles: Srce kralja avtorica Catherine Meyer trdila, da je julija 1981, ko je napočil čas za poroko z Diano, Charles to večer prej skoraj odpovedal. "Tega ne morem storiti," je po pisanju Meyerjeve večer pred poroko dejal prijatelju.

Charles je star 68 let in se že dolga leta sprašuje, kdaj bo postal kralj. | Foto: Reuters Charles je star 68 let in se že dolga leta sprašuje, kdaj bo postal kralj. Foto: Reuters

Smithova zdaj podrobno razkriva, kaj se je zgodilo v noči, ko je Charles prejel očetovo pismo in kaj je zapisal, da je sina prisilil v poroko. Pravljična poroka se je končala brez srečnega konca. Starša princev Williama in Harryja sta se uradno ločila leta 1996, leto kasneje pa je Diana umrla v avtomobilski nesreči v Parizu. Charles se je nato leta 2005 poročil s svojo prvo ljubeznijo in domnevno ljubico, zaradi katere je trpel njegov zakon z Diano, Camillo Parker Bowles.

Opazovalcev britanske kraljeve družine zapisi v knjigi niso presenetili. Filip je nekoč Charlesa označil za romantika, sebe pa za pragmatika. Priznal je tudi, da imata s Charlesom pogosto povsem drugačen pogled na stvari. Charles na svet gleda tudi drugače kot njegova mama, kraljica Elizabeta II. Številni verjamejo, da je to eden od razlogov, da Elizabeta II. še ni prepustila prestola najstarejšemu sinu, saj meni, da njen 68-letni prvorojenec ni pripravljen, da postane kralj.

Ne spreglejte