TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2008,
14.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2008, 14.05

8 let

ŠKUC-LL protestira pri veleposlaništvu BiH

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
ŠKUC-LL, lezbična sekcija društva Škuc, je na veleposlaništvo BiH naslovil protestno pismo zaradi nasilja nad udeleženci prvega festivala homoseksualne umetnosti v Sarajevu minuli teden.

Kot so zapisali v pismu, ki so ga posredovali tudi slovenskemu veleposlaništvu v BiH in slovenskemu zunanjemu ministrstvu, protest in zaskrbljenost izražajo zlasti zato, ker se nasilje nad geji, lezbijkami, novinarji in drugimi udeleženci festivala nadaljuje tudi po njegovi odpovedi. Huligani so v torek napadli sedež in prostore društva za pravice homoseksualcev Združenje Q. Obveščeni so bili tudi, da "se verski skrajneži še naprej organizirajo in pripravljajo za napade, ne le v Sarajevu, temveč tudi po drugih mestih v BiH". "Zaradi neučinkovitosti policije sklepamo, da se nasilje dogaja s tihim privoljenjem oblasti," so zapisali.

"Država, ki ni sposobna zagotoviti varnosti svojih državljanov, ni pravna država"

"Država, ki ni sposobna zagotoviti varnosti svojih državljanov, ni pravna država. Oblast, ki se odločno ne izreče v zaščito ranljivih skupin, ki jasno in glasno ne obsodi vsakršnega nasilja, ni demokratična oblast," so dodali v ŠKUC-LL.

Organizatorjem festivala ter aktivistom in aktivistkam Združenja Q v Sarajevu, Tuzli in Mostarju, ki po njihovih navedbah delujejo v izredno sovražnih razmerah, izrekajo vso podporo in solidarnost. "Storili bomo vse, kar je v naši moči, da opozorimo slovensko in mednarodno javnost, Svet Evrope ter institucije Evropske unije na nevzdržne razmere spolnih manjšin v BiH," so dodali.

Spomnimo:

Ob odprtju prvega festivala homoseksualne umetnosti v BiH je minulo sredo v Sarajevu prišlo do nasilja, v katerem je bilo v napadu kakih stotih nasprotnikov festivala, večinoma skrajnih muslimanov, poškodovanih več ljudi. Organizatorji so festival naslednji dan prekinili.

Ne spreglejte