Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 12. 2013,
7.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

nepremičnine Ljubljana

Četrtek, 19. 12. 2013, 7.38

6 let, 6 mesecev

Ljubljana v 30 slikah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Če se le malo dvignemo nad tlemi, uzremo Ljubljano v novi luči, polna je detajlov in zgodb, ki se, ko jo gledamo iz žabje perspektive, skrivajo za mestnim vrvežem.

Preletimo mesto, razodene se nam kot na dlani.

To je Ljubljana v zgodbi o lepih hišah, s katerimi je majhno mesto postalo prestolnica in gospodarsko središče. O tem, kako je katastrofalen velikonočni potres leta 1895 Ljubljani omogočil velik korak naprej.

Iz provincialnega je raslo moderno mesto, ki je imelo v letih pred drugo svetovno vojno celo najvišjo stavbo na Balkanu in sedmo najvišjo v Evropi.

Mozaika presežkov ni brez Nebotičnika, ta je ostal najvišji v Ljubljani polnih šest desetletij in je še danes osrednje mestno merilo.

Kdo je zakoličil mesto?

- Kje so drugi mejniki razvoja? - Katera je bila prva hiša na njivi v predmestju? - Zaradi česa so (bila) prestižna ljubljanska stanovanja? - Koliko mesecev ste morali delati za hišo pred drugo svetovno vojno? - Katero hišo sta najprej dosegla telefon in kabelska televizija? - Kaj je nekoč stalo zunaj emonskega obzidja? - Kje se je v zadnjih desetletjih zamenjalo največ arhitektov in načrtov? - Zakaj se je gradnja že v začetku prejšnjega stoletja vlekla desetletja? - Kako ste zazidljivost parcele izposlovali nekoč? - In kakšne so perspektive danes? - Katere zgodovinske spomenike smo poteptali?

Slike o tem si sledijo kot ljubljanska jutra: zdaj so sveža, sijoča, zdaj zavita v meglo in lena. Nikoli pa brez značaja.

Zastoj

To je tudi zgodba o tem, kako je razvoj za desetletja zastal, s panorame, ki jo opazujemo z Ljubljanskega gradu, pa so izginila številna dvigala. Ostale so luknje, prostori sredi mesta, obdani z gradbenimi ograjami, ki jim usoda ni bila namenjena in so okusili kruto plat zgodovine.

Skrito očem

V Ljubljani pa, čeprav vsem na očeh, ne manjka skrivnostnih stavb in številnih zgodb, ki se prepletajo z Ljubljančani. Nekoliko manjših hiš, ki pa niso nič manj pomembne kot velike sestre. Takšnih hiš, ki bi opravičevale pridevnik prestižne, je malo. A vendarle so. Kje in zakaj?

Kliknite za ogled galerije.

Ne spreglejte