Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 6. 2017,
14.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

izobraževanje bolezen srce

Torek, 13. 6. 2017, 14.23

6 let, 7 mesecev

Z nižjo izobrazbo do več srčnih bolezni kot z univerzitetno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Srce. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Nova raziskava kaže, da so posamezniki s srednješolsko ali nižjo izobrazbo bolj dovzetni za razvoj srčnih bolezni v poznejših letih kot tisti z univerzitetno.

V raziskavi, v kateri je sodelovalo 14 tisoč odraslih oseb med 45. in 65. letom, so ugotavljali povezanost zdravja s stopnjo izobrazbe, delom in osebnimi prihodki. Omenjene dejavnike so raziskovalci že merili v 90. letih, nato pa so rezultate primerjali z meritvami iz leta 2013. Ugotovili so, da so se med 4.500 ljudmi v času od prvih do novih meritev razvile srčne bolezni.

Razlike med moškimi in ženskami

Raziskava kaže, da je grožnja za srčne bolezni najvišja med ljudmi z osnovnošolsko izobrazbo – ena od dveh oseb bo v poznejših letih imela srčne težave –, medtem ko bo pri univerzitetno izobraženih ljudeh le eden od treh trpel za srčnimi težavami. Pri posameznikih z osnovnošolsko izobrazbo je tveganje za srčne bolezni 55-odstotno, med univerzitetno izobraženimi pa 36-odstotno. Pri moških s srednješolsko izobrazbo je tveganje za razvoj srčnih bolezni 47-odstotno, 55-odstotno pa med tistimi, ki niso dokončali srednje šole. | Foto: Thinkstock Pri moških s srednješolsko izobrazbo je tveganje za razvoj srčnih bolezni 47-odstotno, 55-odstotno pa med tistimi, ki niso dokončali srednje šole. Foto: Thinkstock

Podatki kažejo, da je velik prepad med tistimi s srednješolsko izobrazbo in tistimi brez nje, še posebej pri ženskah. Pri posameznicah s srednješolsko izobrazbo je 34-odstotna verjetnost za razvoj srčnih bolezni, pri ženskah z nižjo izobrazbo pa 46-odstotna.

Pri moških s srednješolsko izobrazbo je tveganje za razvoj srčnih bolezni 47-odstotno, 55-odstotno pa med tistimi, ki niso dokončali srednje šole.

Težave ne glede na socialni status

Družbeno-ekonomski dejavniki, kot so prihodki, služba in stopnja izobrazbe staršev, so povezani s srčnimi boleznimi. Kljub temu pa se, kot ugotavljajo raziskovalci, višjo stopnjo izobrazbe povezuje z nizkimi tveganji za razvoj srčnih bolezni ne glede na posameznikove prihodke, službo ali izobrazbo staršev.

 

 

Ne spreglejte