Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Petek,
14. 4. 2017,
17.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

prostovoljstvo šola poletni tabor

Petek, 14. 4. 2017, 17.45

6 let, 6 mesecev

Radi bi hodili v šolo, a ne morejo. Željo jim bodo izpolnili mladi Slovenci.

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Poletni tabor v Gambiji | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

Skupina 23 mladih Slovencev se julija za mesec dni odpravlja v Gambijo, kjer bodo za otroke, ki živijo v težkih življenjskih razmerah, organizirali poletni tabor in jim tako vsaj za mesec dni izpolnili željo po izobraževanju.

Mladi, ki se poleti v okviru projekta Potuj kot prostovoljec organizacije Za otroke sveta za mesec dni odpravljajo v Gambijo, želijo tamkajšnjim otrokom vsaj v tem času omogočiti nekaj, kar je za otroke v zahodnem svetu samoumevno oziroma celo obvezno – šolsko izobraževanje.

Otroci v Gambiji si namreč neizmerno želijo obiskovati šolo, se učiti, izraziti svoje talente in doseči napredek v življenju, a si tega žal ne morejo privoščiti.

Poletni tabor, ki ga organizira skupina prostovoljcev iz Slovenije in se ga običajno udeleži okoli 200 otrok, bo letos potekal že četrtič. Organizirali ga bodo na šoli Mo Beta v majhnem mestu Serekunda, delali pa bodo z otroki iz družin, ki živijo v težkih življenjskih razmerah.

"Osredotočili se bomo predvsem na branje in pisanje, spoznavanje okolja, računanje in podobno," pravi Larisa Filip, ki se v Gambijo odpravlja drugič.

19-letna Larisa Filip se v Gambijo letos odpravlja drugič. | Foto: Osebni arhiv 19-letna Larisa Filip se v Gambijo letos odpravlja drugič. Foto: Osebni arhiv

"Otroci bi radi hodili v šolo, a jim starši tega ne morejo omogočiti"

Larisa si je v Afriko želela že nekaj časa, predvsem so jo zanimali kultura, način življenja in tamkajšnja narava. Lani je naletela na informacije o omenjenem projektu, ki je bil kot nalašč, da izpolni svojo željo.

Izkušnja jo je navdušila. "Ljudje so tam veliko bolj sproščeni, prijazni in odprti. V Gambiji je bilo precej lažje vzpostaviti prijateljske stike kot v Sloveniji, kjer se mi zdi, da smo ljudje postali precej zaprti in nedružabni," pripoveduje Larisa, ki je dobila tudi občutek, da v Gambiji čas teče počasneje in bolj sproščeno kot doma.

"Zagotovo so me v dobro voljo vsak dan spravili otroci, ki so obiskovali šolo Mo Beta. V šolo so hodili z velikim veseljem in nam vedno znova pokazali, da so hvaležni za čas, ki smo jim ga posvetili."

Po drugi strani je bila priča tudi razmeram, ki so takrat 18-letno dekle precej prizadele. V Gambiji ni socialnega varstva, zavarovanj, brezplačnega šolanja … "Marsikateri otrok nam je rekel, da bi rad hodil v šolo, vendar mu starši tega ne morejo omogočiti. Ravno ti otroci so nam pokazali še večjo hvaležnost za en mesec, ko je bila šola omogočena tudi njim."

Poletni tabor v Gambiji | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv Pouk v Gambiji se močno razlikuje od pouka v Evropi. Pri nas imajo otroci na voljo veliko različnih gradiv za spodbujanje ustvarjanja in omogočanje učenja, razne izlete in številne dejavnosti. V Gambiji je za otroke zaradi revščine šola le še ena težko dosegljiva ali pogosto celo nedosegljiva želja več.

Otrokom želijo omogočiti tudi malico, ki za ves mesec stane pet evrov

Prostovoljci si želijo, da bi otrokom v gambijskem mestecu Serekunda v tem mesecu omogočili tudi brezplačen obrok na šoli. Malica za enega otroka za ves mesec stane pet evrov, sredstva za to pa prostovoljci zbirajo tudi prek Adrifunda.

Ne spreglejte